Coronavirus: Guvernul Sophiei Wilmes va avea 'puteri speciale', dedicat combaterii COVID-19 în Belgia

Coronavirus: Guvernul Sophiei Wilmes va avea 'puteri speciale', dedicat combaterii COVID-19 în Belgia

Mai multe formaţiuni politice din Belgia au ajuns la un acord pentru suspendarea constituirii unui nou guvern şi acordarea pentru actuala şefă a guvernului Sophie Wilmes a unor "puteri speciale" până la sfârşitul verii, puteri consacrate exclusiv luptei împotriva coronavirusului, în special cu măsuri sanitare şi bugetare, informează luni AFP.

Acest acord politic între "10 partide democrate", care exclude Vlaams Belang (extrema dreaptă flamandă) şi stânga radicală PTB/PVDA (Partidul Muncitorilor din Belgia), a fost anunţat în noaptea de duminică spre luni de către preşedinţii liberali ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, Sabine Leruelle şi Patrick Dewael.

Acordul ar urma să fie aprobat luni de Regele Filip şi ar putea duce la un vot de încredere în Camera Reprezentanţilor, joi, pentru susţinerea acestor puteri excepţionale şi limitate, a explicat Sabine Laruelle în faţa mass-media.

"De la un guvern pentru probleme curente se va trece la un guvern în deplin exerciţiu", însă "acesta va fi un guvern cu un program limitat", a afirmat Laruelle.

În Belgia, unde coronavirusul se propagă rapid (886 de cazuri recenzate duminică, cu peste 300 de cazuri noi în ultimele 48 de ore), "urgenţa este astăzi de a veghea ca fiecare persoană infectată de pe teritoriul nostru să fie îngrijită cum se cuvine", a subliniat preşedinta Senatului.

Ea a evocat măsuri sanitare, precum posibila achiziţionare în regim de urgenţă a unor materiale de protecţie, şi "relansarea şi susţinerea" economică a întreprinderilor şi comercianţilor obligaţi să-şi suspende activităţile.

Puteri speciale au fost deja atribuite în 2009 guvernului lui Van Rompuy în timpul pandemiei de gripă H1N1. Ele permit guvernului inclusiv să elaboreze în regim de urgenţă proiecte de lege evitând procedura îndelungată a legislativelor.

Potrivit unor înalţi responsabili din Parlamentul Belgiei, de data aceasta ele vor fi acordate pentru trei luni, însă ar putea fi prelungite pentru aceeaşi perioadă "în funcţie de evoluţia pandemiei".

Belgia nu are un guvern de exerciţiu deplin din decembrie 2018, când naţionaliştii flamanzi de la N-VA au făcut să cadă echipa condusă de liberalul francofon Charles Michel, din cauza unui dezacord asupra problemei migraţiei.
Sophie Wilmes a preluat la sfârşitul lui octombrie conducerea guvernului, fiind prima femeie în acest post în Belgia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...