Coronavirus: În faţa "valului Omicron", Regatul Unit mizează pe doza a treia de vaccin

Coronavirus: În faţa "valului Omicron", Regatul Unit mizează pe doza a treia de vaccin

Confruntat cu "valul Omicron" care loveşte Regatul Unit, premierul Boris Johnson a anunţat duminică seară o intensificare masivă a campaniei de rapel vaccinal, cu obiectivul de a oferi a treia doza de vaccin împotriva COVID-19 tuturor adulţilor până la sfârşitul lui decembrie, notează AFP.

"Nimeni nu trebuie să pună la îndoială: urmează un val de Omicron şi mă tem că acum este clar că două doze de vaccin nu sunt suficiente pentru a oferi nivelul de protecţie de care avem cu toţii nevoie", a spus Boris Johnson într-o declaraţie difuzată la televizor la orele 20.00 (GMT şi local). "Dar vestea bună este că oamenii noştri de ştiinţă sunt convinşi că a treia doză - o doză de rapel - poate creşte la toţi nivelul de protecţie", a adăugat el.

Mizând pe această a treia doză pentru a evita suprasolicitarea spitalelor şi paralizarea economiei, Boris Johnson a anunţat că avansează cu o lună obiectivul de a oferi această doză de rapel tuturor celor peste 18 ani în Anglia. Acum vor putea beneficia de ea înainte de Anul Nou.

Celelalte naţiuni din Regatul Unit (Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor) îşi vor intensifica şi ele programul de vaccinare.

Pentru această situaţie de luptă, număr centrelor de vaccinare va creşte, orarul lor va fi prelungit, vor fi desfăşuraţi militari şi mii de vaccinatori vor fi pregătiţi în acest sens, a detaliat liderul conservator.

Anunţul solemn, de la Downing Street, a avut loc la câteva ore după ce nivelul de alertă COVID-19 a fost ridicat din cauza unei "creşteri rapide" a cazurilor variantei Omicron, ceea ce a determinat guvernul să anunţe noi măsuri.

Numărul total de cazuri de Omicron detectate în Regatul Unit a ajuns la 3.137, o creştere cu 65% faţă de totalul de 1.898 de cazuri înregistrate sâmbătă, dar se bănuieşte că numărul real de cazuri este de fapt mult mai mare.

Detectat în Regatul Unit în urmă cu aproximativ două săptămâni, Omicron ar trebui să fie varianta dominantă în câteva zile, spune guvernul de la Londra.

Nivelul de alertă a fost ridicat de la trei la patru, al doilea cel mai ridicat, ceea ce indică faptul că "transmiterea este mare" şi că presiunea asupra serviciilor de sănătate este "importantă sau în creştere", mai scrie AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...