Coronavirus: "Încă multe săptămâni" înainte de redeschiderea frontierei dintre Canada şi SUA (premierul Trudeau)

Coronavirus: "Încă multe săptămâni" înainte de redeschiderea frontierei dintre Canada şi SUA (premierul Trudeau)

Premierul canadian, Justin Trudeau, a avertizat joi că vor trebui să treacă "încă multe săptămâni" înainte de redeschiderea completă a frontierei dintre Canada şi Statele Unite, închisă deplasărilor neesenţiale de peste trei săptămâni din cauza pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

Justin Trudeau a fost întrebat în conferinţa sa de presă zilnică, la Ottawa, despre declaraţiile făcute cu o zi înainte de preşedintele american, Donald Trump, care a afirmat că restricţiile la frontiera dintre cei doi vecini ar fi "printre primele care vor fi ridicate".

"Canada stă bine, noi stăm bine, vom vedea la un moment dat ce vom face", a spus Donald Trump legat de frontieră.

Pentru Justin Trudeau, "realitatea este că vor trebui să mai treacă încă multe săptămâni", "înainte de a putea vorbi de relaxarea restricţiilor cu privire la frontierele noastre", a spus el.

"Trebuie să ne protejăm cetăţenii, aşa cum face fiecare ţară", a subliniat prim-ministrul. "Majoritatea ţărilor din lume au restrâns călătoriile, iar Canada şi Statele Unite nu fac excepţie", a adăugat el.

Mai directă, vicepremierul Chrystia Freeland a declarat că redeschiderea frontierelor Canadei va fi o decizie luată "de canadieni".

Ridicarea restricţiilor actuale privind deplasările neesenţiale se va face "la momentul potrivit şi când nu vor fi riscuri pentru sănătatea şi securitatea canadienilor", a spus ea.

De nouă ori mai puţin populată decât Statele Unite, Canada număra joi aproximativ de 20 de ori mai puţine cazuri de noul coronavirus şi de 30 de ori mai puţine decese decât vecinul său american.

Cele mai afectate două provincii canadiene, Quebec şi Ontario, sunt însă învecinate cu statul New York, epicentrul pandemiei din SUA.

Cele două ţări au decis de comun acord, la 21 martie, să închidă frontiera lor pentru o perioadă de 30 de zile, cu excepţia transportului de bunuri şi mărfuri, totalizând în fiecare zi 2,4 miliarde de dolari canadieni (1,6 miliarde de euro) de schimburi de o parte şi de alta a frontierei.

Peste 400.000 de persoane trec zilnic frontiera dintre Canada şi SUA, cea mai lungă din lume cu aproape 8.900 de kilometri, potrivit datelor oficiale.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…

5 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…