Coronavirus: "Încă multe săptămâni" înainte de redeschiderea frontierei dintre Canada şi SUA (premierul Trudeau)

Coronavirus: "Încă multe săptămâni" înainte de redeschiderea frontierei dintre Canada şi SUA (premierul Trudeau)

Premierul canadian, Justin Trudeau, a avertizat joi că vor trebui să treacă "încă multe săptămâni" înainte de redeschiderea completă a frontierei dintre Canada şi Statele Unite, închisă deplasărilor neesenţiale de peste trei săptămâni din cauza pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

Justin Trudeau a fost întrebat în conferinţa sa de presă zilnică, la Ottawa, despre declaraţiile făcute cu o zi înainte de preşedintele american, Donald Trump, care a afirmat că restricţiile la frontiera dintre cei doi vecini ar fi "printre primele care vor fi ridicate".

"Canada stă bine, noi stăm bine, vom vedea la un moment dat ce vom face", a spus Donald Trump legat de frontieră.

Pentru Justin Trudeau, "realitatea este că vor trebui să mai treacă încă multe săptămâni", "înainte de a putea vorbi de relaxarea restricţiilor cu privire la frontierele noastre", a spus el.

"Trebuie să ne protejăm cetăţenii, aşa cum face fiecare ţară", a subliniat prim-ministrul. "Majoritatea ţărilor din lume au restrâns călătoriile, iar Canada şi Statele Unite nu fac excepţie", a adăugat el.

Mai directă, vicepremierul Chrystia Freeland a declarat că redeschiderea frontierelor Canadei va fi o decizie luată "de canadieni".

Ridicarea restricţiilor actuale privind deplasările neesenţiale se va face "la momentul potrivit şi când nu vor fi riscuri pentru sănătatea şi securitatea canadienilor", a spus ea.

De nouă ori mai puţin populată decât Statele Unite, Canada număra joi aproximativ de 20 de ori mai puţine cazuri de noul coronavirus şi de 30 de ori mai puţine decese decât vecinul său american.

Cele mai afectate două provincii canadiene, Quebec şi Ontario, sunt însă învecinate cu statul New York, epicentrul pandemiei din SUA.

Cele două ţări au decis de comun acord, la 21 martie, să închidă frontiera lor pentru o perioadă de 30 de zile, cu excepţia transportului de bunuri şi mărfuri, totalizând în fiecare zi 2,4 miliarde de dolari canadieni (1,6 miliarde de euro) de schimburi de o parte şi de alta a frontierei.

Peste 400.000 de persoane trec zilnic frontiera dintre Canada şi SUA, cea mai lungă din lume cu aproape 8.900 de kilometri, potrivit datelor oficiale.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia