Coronavirus: Internările pacienţilor cu AVC au scăzut cu o treime în perioada de închidere şi carantinare

Coronavirus: Internările pacienţilor cu AVC au scăzut cu o treime în perioada de închidere şi carantinare

Internările în spital ale persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) a scăzut cu aproape o treime în perioada de închidere şi carantinare din cauza epidemiei cu noul coronavirus, conform unui nou raport publicat de jurnalul Stroke and Vascular Neurology, transmite vineri DPA.

Această cercetare se adaugă unui număr în creştere de studii care arată că teama de infectare cu noul coronavirus la spital, precum şi ordinele autorităţilor de a rămâne în case şi decizia aceloraşi autorităţi de a reduce numărul intervenţiilor medicale considerate non-urgente i-a determinat pe unii pacienţi să nu se mai prezinte la spital pentru investigaţii medicale.

Cercetătorii au analizat internările provocate de AVC şi "mini-AVC" în primele 4 luni ale anului la centrele pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor cu AVC din Boston, New York, Providence şi Seattle, în comparaţie cu aceaşi perioadă a anului trecut. Ei au descoperit cea mai mare scădere a numărului de cazuri de AVC - o scădere de 31% - în perioada dintre jumătatea lunii martie şi jumătatea lunii aprilie, când multe dintre statele americane s-au închis complet pentru a stopa creşterea numărului de cazuri de COVID-19.

"Analiza noastră scoate în evidenţă efectele indirecte ale acestei pandemii. Oficialii din domeniul sănătăţii publice, spitalele şi furnizorii de servicii medicale trebuie să continue să-i încurajeze pe pacienţii care au suferit un AVC să caute imediat ajutor medical pe perioada acestei crize", scriu în concluzia studiului cercetători de la Şcoala de Medicină a Universităţii Washington din Seattle, de la Şcoala de medicină din cadrul Universităţii Harvard, de la Universitatea Brown, de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Boston şi de la Universitatea Columbia.

Spitalele din zona Philadelphia nu au fost incluse în acest studiu, dar au raportat un declin îngrijorător şi similar al cazurilor de AVC depistate, precum şi a cazurilor de infarct miocardic pentru perioada primăverii.

Reţeaua medicală Jefferson Health a raportat o scădere a numărului de infarcte severe şi de AVC cu 40% în luna aprilie, prin comparaţie cu aceeaşi lună din 2019.

Penn Medicine a raportat o scădere cu 25% a numărului de cazuri de infarct şi respectiv o scădere de 14% a cazurilor de AVC în perioada martie - mai a acestui an, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut.

Spitalul Universitar Temple a înregistrat o scădere de 27% a pacienţilor cu infarct sau AVC în perioada dintre 1 martie şi 9 aprilie, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pacienţii în stare critică cu infarct sau AVC au început să revină la spitale după ce restricţiile care impuneau rămânerea în case au fost ridicate, însă medicii sunt încă îngrijoraţi că pacienţii care nu au căutat ajutor medical atunci când au avut nevoie se confruntă în prezent cu afecţiuni agravate.

Infarctele şi accidentele vasculare cerebrale necesită atenţie medicală imediată, iar pacienţii care nu se prezintă la medic pentru episoade moderate riscă să le fie afectată inima sau sistemul nervos şi să ajungă să se confrunte cu probleme mai grave în viitor.

"Noi am observat două crize de sănătate în 2020: prima, desigur este pandemia, iar cea de-a doua este impactul pe care îl are absenţa asistenţei medicale", declara în luna iulie Jonathan Gleason, reprezentant al reţelei Jefferson Health, pentru publicaţia Inquirer. "Acum primim pacienţi cu boli în stadii mai avansate (...) situaţie ce ar fi putut fi evitată dacă primeau ajutor medical mai devreme".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

2 Imagini care dau fiori soldaților ruși

3 De citit! / Replica unui grup de economiști ucraineni la afirmațiile lui Noam Chomsky despre războiul dintre Rusia și Ucraina

4 VIDEO Priviți, rușii aveau doar 10 bucăți, acum au mai rămas 9....

5 Interesante amănunte...