Coronavirus: Israelul impune monitorizarea cibernetică a cazurilor de COVID-19

Coronavirus: Israelul impune monitorizarea cibernetică a cazurilor de COVID-19

Israelul a luat o măsură de urgenţă care autorizează serviciul de securitate internă Shin Bet să colecteze ''imediat'' date referitoare la cetăţeni, pentru a lupta contra propagării coronavirusului, informează marţi AFP şi Reuters.

Premierul demisionar Benjamin Netanyahu, care a propus măsura sâmbătă, a declarat luni seara că aprobă "reguli de urgenţă care vor permite utilizarea tehnologiilor digitale în războiul contra coronavirusului", după ce o comisie parlamentară nu a dat undă verde, ci şi-a amânat votul pe această temă.

Guvernul a "autorizat Shin Bet să folosească tehnologiile sale avansate în serviciul efortului naţional", a informat marţi serviciul de securitate internă într-un comunicat.

Această măsură este cu ''efect imediat", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Shin Bet.

Conform detaliilor măsurii, care s-a scurs în presa israeliană, poliţia va putea obţine, fără autorizaţie din partea justiţiei, locul în care se află persoanelor confirmate cu coronavirus şi a celor în carantină, prin intermediul operatorilor de telefonie.

Shin Beth va putea identifica locul în care se află pacienţii într-o perioadă de 14 zile anterioare diagnosticării, pentru a identifica traseele parcurse şi persoanele cu care au intrat în contact, conform acestor detalii.

Serviciul de securitate a fost contactat de Ministerul Sănătăţii pentru a ajuta la localizarea purtătorilor virusului "după ce s-a constatat că alte autorităţi nu dispun de tehnologia necesară", a declarat şeful Shin Bet, Nadav Argaman.

"Shin Bet ştie că această misiune depăşeşte activităţile sale obişnuite de combatere a terorismului, astfel că cererea a fost studiată cu procurorul general şi aprobată de acesta", a adăugat agenţia în comunicatul de presă, adăugând că au fost puse în aplicare mecanisme de supraveghere.

Cabinetul lui Netanyahu a refuzat să specifice ce tehnici de supraveghere vor fi utilizate.

Datele vor fi transmise Ministerului Sănătăţii şi nu vor fi salvate de Shin Beth, a spus Argaman.

Autorităţile israeliene au declarat că datele cibernetice colectate de serviciul de securitate internă vor fi strânse până se va pune capăt propagării coronavirusului şi vor fi şterse la sfârşitul situaţiei de urgenţă.

Dar Asociaţia pentru Dreptul Civil din Israel a calificat măsura drept "un precedent periculos şi o pantă alunecoasă".

Ministrul Justiţiei, Amir Ohana, a respins criticile. "Îngrijorările celor deranjaţi de monitorizarea cibernetică sunt contrabalansate de ameninţarea cu care ne confruntăm", a declarat el la Israel Radio, conform Reuters.

Israelul a luat măsuri stricte pentru a încetini răspândirea bolii: închiderea şcolilor, mall-urilor, restaurantelor şi a majorităţii locurilor de agrement, precum şi limitarea adunărilor la 10 persoane.

Conform celui mai recent raport al Ministerului Sănătăţii din Israel, 304 persoane au fost infectate şi alte zeci de mii sunt izolate.

Netanyahu, aflat de un an în fruntea unui guvern de tranziţie, a propus măsura cu câteva zile înainte ca rivalul său Benny Gantz să fie însărcinat cu formarea unei noi echipe guvernamentale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...