Coronavirus: Israelul va începe campania sa de vaccinare pe 27 decembrie

Coronavirus: Israelul va începe campania sa de vaccinare pe 27 decembrie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat miercuri că ţara sa va începe administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 pe 27 decembrie, după ce a primit un prim lot de la gigantul farmaceutic american Pfizer, informează AFP.

Aceste prime vaccinuri au sosit cu mare pompă la bordul unui avion de marfă al companiei DHL pe Aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv, întâmpinate de un Netanyahu zâmbitor.

"Aceasta este o zi de sărbătoare pentru Israel!", a declarat premierul, adăugând că "se întrevede sfârşitul pandemiei".

"Primele vaccinări vor avea loc pe 27 decembrie", a precizat Netanyahu ulterior în cursul zilei, într-o conferinţă de presă, adăugând că serviciile de sănătate publică vor putea administra 60.000 de doze pe zi.

"Cer ca fiecare cetăţean israelian să fie vaccinat şi, pentru asta, am cerut să dau exemplul şi să fiu prima persoană vaccinată în Israel", a adăugat el, repetând o declaraţie similară făcută mai devreme, fără a preciza însă când se va întâmpla acest lucru.

Israelul a cumpărat în noiembrie opt milioane de doze de la Pfizer cu livrare programată începând din ianuarie 2021, însă primele doze au sosit mai devreme, în ajunul Hanuka, Sărbătoarea Luminilor, celebrată începând de joi.

"Mâine urmează o altă expediere, iar ea va fi mult mai mare", a precizat Netanyahu.

Israelul, care lucrează la propriul vaccin, a comandat, de asemenea, şase milioane de doze de la laboratoarele Moderna.

În total, aceste 14 milioane de doze pot proteja circa şapte din nouă milioane de israelieni, vaccinarea implicând două doze de persoană.

Guvernul israelian a anunţat luni impunerea unei interdicţii de circulaţie pe perioada nopţii în timpul celebrării Hanuka, din cauza creşterii numărului de infectări înregistrate în ultimele săptămâni.

Autorităţile impuseseră un al doilea lockdown la nivel naţional în septembrie, într-un moment în care ţara înregistra una dintre cele mai mari rate de contaminare din lume.

Restricţiile au fost relaxate de atunci, însă numărul de infecţii a crescut constant de la începutul lunii noiembrie, depăşind pragul de 1.500 de infectări noi pe zi şi amplificând temerile cu privire la apariţia unui "al treilea val".

Specialiştii israelieni în sănătate publică au criticat însă impunerea unei interdicţii de circulaţie, susţinând că aceasta este ineficientă pentru a lupta împotriva pandemiei într-o ţară care a înregistrat 349.916 contaminări, dintre care 2.934 soldate cu decese.

Potrivit lui Netanyahu, Ministerul Sănătăţii lucrează în prezent la crearea unui "paşaport verde" care să le permită persoanelor vaccinate să intre în mall-uri sau să obţină diverse servicii.

Israelul nu a indicat dacă intenţionează să ofere vaccinuri Cisiordaniei ocupate şi Fâşiei Gaza, două teritorii palestiniene care au înregistrat, la rândul lor, o creştere recentă a numărului de cazuri de COVID-19.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...