Coronavirus: Italia pregăteşte o lege care va face paşaportul de sănătate obligatoriu pentru toţi angajaţii

Coronavirus: Italia pregăteşte o lege care va face paşaportul de sănătate obligatoriu pentru toţi angajaţii

Italia ar putea deveni prima ţară din Europa care introduce obligativitatea paşaportului de sănătate pentru toţi angajaţii, guvernul pregătindu-se să adopte această măsură în cadrul unei întruniri a cabinetului în cursul zilei de joi, transmite Reuters.

Paşaportul de sănătate este un certificat pe hârtie sau în format digital care arată că o persoană a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, că este testat negativ sau că s-a recuperat recent după boală.

Iniţial, acest paşaport a fost folosit sub pretextul facilitării călătoriilor între statele Uniunii Europene, dar guvernul premierului italian Mario Draghi a decis să-i extindă aplicabilitatea într-un efort de a convinge cât mai multe persoane să se vaccineze.

În timp ce unele ţări europene le-au impus doar angajaţilor din domeniul sanitar să se vaccineze, nicio altă ţară nu a făcut paşaportul de sănătate obligatoriu pentru toţi angajaţii, Italia urmând să devină astfel o ţară-test pentru această măsură la nivelul întregului continent european.

În ultimele săptămâni au existat proteste sporadice împotriva constrângerilor în creştere pentru vaccinare, dar majoritatea partidelor politice italiene, precum şi principala federaţie patronală au susţinut această măsură, invocând speranţa că nu se va mai ajunge la măsuri de lockdown.

Conform Reuters, care citează oficiali italieni, decretul prin care se instituie obligativitatea paşaportului de sănătate ar putea intra în vigoare din 15 octombrie şi îi priveşte pe absolut toţi angajaţii, din sectorul public sau privat.

Orice angajat care nu va avea un astfel de document valid asupra sa va fi suspendat din funcţie şi nu i se va mai plăti salariul, însă nu poate fi concediat. Persoanele care vor ignora decretul şi vor continua să meargă la muncă fără să aibă un paşaport sanitar riscă o amendă de până la 1.000 de euro.

În timp ce federaţia patronală a apreciat această decizie, sindicatele solicită ca angajaţii care refuză vaccinarea să fie testaţi în mod gratuit. Autorităţile nu sunt însă de acord cu solicitarea sindicatelor, invocând faptul că astfel oamenii vor fi încurajaţi să nu se vaccineze. O sursă din guvern, citată de Reuters, a precizat că autorităţile vor rămâne ferme pe această poziţie şi testele nu vor fi gratuite. Preţul maxim impus al unui test pentru adulţi în Italia este de 15 euro, potrivit unei surse guvernamentale.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”