Coronavirus: Japonia a amânat vizita de stat a preşedintelui chinez

Coronavirus: Japonia a amânat vizita de stat a preşedintelui chinez

Vizita de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Japonia, prevăzută iniţial pentru această primăvară, a fost amânată din cauza epidemiei mondiale de coronavirus, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, informează AFP.

"Vizita de stat a preşedintelui Xi în Japonia va fi organizată la un moment propice pentru ambele părţi", a declarat Yoshihide Suga în faţa jurnaliştilor de la Tokyo, adăugând că o nouă dată va fi fixată pe cale diplomatică.

"Cea mai mare provocare pentru cele două ţări ale noastre este în prezent împiedicarea noului tip de coronavirus. Este necesar să facem din asta prioritatea noastră", a subliniat Suga.

"Cele două părţi au convenit asupra necesităţii de a se asigura ca vizita de stat a preşedintelui Xi Jinping să aibă loc în momentul cel mai oportun, în mediul şi atmosfera cele mai potrivite şi ca ea să fie un succes", a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Zhao Lijian.

Xi Jinping a acceptat în mod oficial invitaţia premierului japonez Shinzo Abe pentru această vizită de stat în iunie 2019, în timpul summitului G20 de la Osaka, în vestul Japoniei.

Această vizită ar urma să marcheze o nouă etapă în dezgheţul relaţiilor diplomatice sino-nipone, început după vizita de stat a lui Abe în China, în toamna lui 2018, prima a unui premier al Japoniei din 2011.

În ceea ce priveşte cea mai recentă vizită de stat a unui preşedinte chinez în Japonia, aceasta este cea a lui Hu Jintao, în 2008.

Din cauza coronavirusului, guvernul nipon prevede introducerea unor perioade de două săptămâni de carantină pentru toate persoanele ce vin din China şi din Coreea de Sud, a relatat joi cotidianul Yomiuri. Guvernul nipon le va cere turiştilor chinezi şi coreeni să evite să vină în Japonia şi le va suspenda vizele. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /