Coronavirus: Japonia lansează la rândul său o aplicaţie pentru depistarea contactelor persoanelor infectate

Coronavirus: Japonia lansează la rândul său o aplicaţie pentru depistarea contactelor persoanelor infectate

Japonia se va alătura vineri ţărilor care au lansat o aplicaţie de telefon mobil de depistare a contactelor pentru a urmări şi anticipa mai bine evoluţia coronavirusului, fără a colecta totuşi datele personale, a anunţat joi guvernul, relatează AFP.

"Este un instrument important pentru a vă proteja vieţile, dacă veţi dori să îl instalaţi", a spus ministrul însărcinat cu lupta împotriva pandemiei, Yasutoshi Nishimura, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aplicaţia, dezvoltată sub conducerea Ministerului Sănătăţii, va înregistra datorită tehnologiei bluetooth date criptate de pe smartphone-urile utilizatorilor când aceştia ar fi în proximitate unii faţă de alţii.

Utilizatorii testaţi pozitiv cu coronavirus înregistrează această informaţie voluntar, iar programul îi va avertiza apoi pe ceilalţi utilizatori care au trecut cel puţin 15 minute la o distanţă de un metru de respectiva persoană infectată.

Aplicaţia nu va înregistra în schimb date personale, ca numărul de telefon sau geolocalizarea, pentru "a avea un sentiment de securitate" pe acest subiect, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga.

Acest tip de aplicaţie, sub diverse forme, a fost lansat în zeci de ţări, stârnind îngrijorări în privinţa respectării vieţii private şi a supravegherii de către autorităţi.

Mişcarea a plecat din Asia, iar China a lansat chiar mai multe aplicaţii, care utilizează fie date de geolocalizare prin reţelele mobile, fie datele înregistrate în timpul călătoriei cu trenul sau avionul, fie la trecerea prin punctele de control de pe autostradă.

În China, prima ţară afectată de epidemie, folosirea obligatorie şi sistematică a aplicaţiilor a jucat un rol cheie în ridicare măsurilor de izolare regionale şi în reducerea numărului de noi cazuri, comentează AFP.

În Hong Kong şi Taiwan, aplicaţiile folosesc poziţionarea GPS şi reţelele wifi pentru a urmări persoanele în carantină, în timp ce în Coreea de Sud, un sistem de alarmă prin SMS atenţionează persoanele care se află într-un loc pe unde a trecut o persoane infectată.

Japonia rămâne puţin afectată de coronavirus comparativ cu alte ţări, cu mai puţin de 18.000 de cazuri şi 935 de decese înregistrate de la începutul pandemiei.

În aprilie a fost instituită starea de urgenţă, când numărul de cazuri creştea, însă ea a fost ridicată în mai, guvernul făcând apel cu regularitate la cetăţeni să dea dovadă de prudenţă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...