Coronavirus: Legea care dă puteri sporite guvernului ungar încetează atunci când se încheie starea de urgenţă (ministru)

Coronavirus: Legea care dă puteri sporite guvernului ungar încetează atunci când se încheie starea de urgenţă (ministru)

Noua lege care conferă puteri sporite guvernului ungar pentru a lupta cu epidemia de coronavirus se va aplica până la încetarea stării de urgenţă, a declarat marţi seară ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, într-un interviu acordat postului public de televiziune austriac ORF, transmite MTI.

În cadrul interviului pe tema controversatei legi adoptate luni de Parlamentul de la Budapesta, Varga a atras atenţia asupra similitudinilor în ceea ce priveşte "răspunsul tuturor ţărilor" la criza reprezentată de pandemie, insistând asupra faptului că Parlamentul ungar dispune "de mai multe puteri decât de obicei", putând retrage oricând legea şi puterile speciale pe care aceasta le conferă guvernului. Însă, încheierea stării de urgenţă va fi determinată de factori obiectivi, a mai precizat ea.

Referitor la pasajele (din lege) cu privire la pedepse între 1 şi 5 ani de închisoare pentru răspândirea de fake news, Varga a precizat că legea este menită "să crească gradul de conştientizare" cu privire la nevoia de a rămâne disciplinaţi în perioada de urgenţă. Pedeapsa cu închisoare a fost introdusă în lege pentru oricine diseminează în mod intenţionat informaţii false pe perioada stării de urgenţă şi obstrucţionează măsurile de protecţie (adoptate de autorităţi), a mai spus Varga. Exprimarea opiniilor, inclusiv a celor critice la adresa guvernului, nu intră sub incidenţa acestei legi, conform ministrului ungar.

Ordinea alegerilor este consacrată de Constituţia Ungariei, a amintit Varga. Următoarele alegeri generale vor fi organizate în 2022 "iar această lege nu priveşte alegerile", a adăugat ea.

Judit Varga a respins drept nefondate acuzaţiile că Guvernul Ungariei ar fi dat o lovitură prin care să preia puterea, precizând că "este o modă" în Europa să critici guvernul condus de Viktor Orban. Acest guvern, însă, a câştigat trei alegeri consecutive cu majorităţi de două treimi dintre voturile exprimate. "Noi suntem nişte adevăraţi europeni, însă avem o poziţie critică (faţă de Europa) şi suntem ţinta atacurilor pentru acest lucru", a mai susţinut ea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale