Coronavirus: Maas îi avertizează pe germani să păstreze distanţa faţă de 'extremişti' la proteste

Coronavirus: Maas îi avertizează pe germani să păstreze distanţa faţă de 'extremişti' la proteste

Ministrul german de externe Heiko Maas a avertizat publicul german să păstreze distanţa faţă de "extremişti" la protestele împotriva restricţiilor legate de coronavirus, relatează joi dpa.

Forţele de securitate ale ţării au avertizat că extremiştii de dreapta încearcă să utilizeze demonstraţiile în curs împotriva restricţiilor legate de coronavirus în avantajul lor.

"Dacă extremiştii radicali şi antisemiţii folosesc protestele pentru a incita şi diviza, atunci fiecare persoană trebuie să păstreze o distanţă de mai mult de 1,5 metri", a declarat Maas ziarului Welt în comentarii publicate online joi.

"Nimeni nu trebuie exploatat de radicalii de dreapta", a insistat Maas.

"Cei care se plâng de teorii ale conspiraţiei în lume fără măşti, fără a păstra distanţa minimă şi fără nicio consideraţie pentru alţii, amestecă curajul cu furia oarbă şi libertatea cu purul egoism", potrivit lui Maas.

Cetăţenii democraţi ar trebui să aibă discuţii respectuoase şi să protesteze în mod rezonabil, a spus el.

Proteste publice sunt planificate în oraşe din întreaga Germanie în weekend.

Unii protestatari fac comparaţie între purtarea obligatorie a măştilor pentru a opri răspândirea virusului cu ordinele date evreilor de a purta Steaua lui David în Germania nazistă, a declarat comisarul guvernului german pentru antisemitism Felix Klein ziarului Rheinische Post.

"Acest lucru este absolut inacceptabil şi ar trebui în consecinţă urmărit penal", a spus Klein în comentariile publicate joi.

"De asemenea, observ cu îngrijorare creşterea diseminării online a teoriilor antisemite ale conspiraţiei", a adăugat el.

Actuala criză de sănătate creează un climat general de nesiguranţă, în care oamenii sunt din ce în ce mai susceptibili să tragă concluzii iraţionale, a notat el.

"Toţi trebuie să contribuim la decodificarea miturilor conspiraţiei şi să le respingem în mod public, de exemplu pe social media", a adăugat el.

În ultimele săptămâni, mii de oameni au protestat în oraşe din Germania împotriva restricţiilor asupra vieţii private şi publice impuse pentru a stopa răspândirea virusului.

Protestatarii ignoră adesea regulile de distanţare socială şi refuză să poarte măşti.

La începutul lunii mai, centrul german de cercetare antisemitism RIAS a raportat că a observat un număr tot mai mare de semne de protest pe care se putea citi "restricţiile de izolare sunt un holocaust social" şi persoane purtând stele aurii similare cu cele purtate de evrei în Germania nazistă, dar pe care scria "nevaccinaţi". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”