Coronavirus: Ministrul de externe german, favorabil unei aplicaţii mobile uniforme la nivelul UE

Coronavirus: Ministrul de externe german, favorabil unei aplicaţii mobile uniforme la nivelul UE

Ministrul de externe german, Heiko Maas, s-a pronunţat marţi în favoarea unei aplicaţii uniforme pe telefonul mobil la nivelul întregii Uniunii Europene pentru a se stopa răspândirea noului coronavirus, transmite Xinhua.

'Este important să nu sfârşim cu un mozaic de 27 de aplicaţii pentru coronavirus şi 27 de regimuri de protecţie a datelor, ci să procedăm cât de coordonat se poate', a afirmat Heiko Maas pentru grupul media german Funke.

Cu o astfel de aplicaţie uniformă, locuitorii Europei ar putea 'să-şi aducă o contribuţie la înlăturarea rapidă şi permanentă a restricţiilor de călătorie şi a controalelor la frontiere în UE', a adăugat Maas.

O astfel de aplicaţie utilizată pe bază de voluntariat ar fi o componentă importantă a strategiei de ieşire din actualele măsuri restrictive.

'Tehnologia poate ajuta la notificarea persoanelor de contact în câteva secunde şi la întreruperea lanţului de infectare', a mai spus Heiko Maas. Datele ar putea fi transmise fără dezvăluirea informaţiilor personale.

Un sondaj recent prezentat luni de institutul Civey a relevat că mai mult de 56% dintre germani ar folosi în mod voluntar o aplicaţie de localizare în lupta contra noului coronavirus. Cu toate acestea, unul din patru germani a exclus în mod categoric să recurgă la o astfel de aplicaţie. Cele mai mari preocupări exprimate de germani se referă la potenţiala lor supraveghere chiar şi după criza coronavirusului, precum şi la folosirea abuzivă a datelor şi la încălcări ale vieţii private.

De câteva săptămâni, 130 de experţi din opt ţări europene lucrează la proiectul Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), o aplicaţie europeană de avertizare în legătură cu coronavirusul. 'Mă aştept să avem prima aplicaţie funcţională între 15 şi 19 aprilie', a declarat Chris Boos, din cadrul proiectului PEPP-PT, într-un interviu acordat agenţiei dpa săptămâna trecută.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...