Coronavirus: Ministrul sănătăţii din Italia confirmă că autorităţile vor prelungi măsurile de carantină până pe 13 aprilie

Coronavirus: Ministrul sănătăţii din Italia confirmă că autorităţile vor prelungi măsurile de carantină până pe 13 aprilie

Ministrul sănătăţii din Italia, Roberto Speranza, a confirmat miercuri, în timpul unei audieri în Senat, că autorităţile vor prelungi măsurile stricte de carantină pe fondul pandemiei de coronavirus până pe 13 aprilie, când se încheie sărbătorile pascale la catolici, transmit dpa şi EFE.

"Decizia guvernului va fi de a prelungi până la 13 aprilie toate măsurile de limitare a activităţilor şi a circulaţiei persoanelor", a explicat Speranza, citat de EFE, în contextul în care, până acum, Italia decretase izolarea şi încetarea activităţilor neesenţiale până la 3 aprilie. O prelungire a perioadei de izolare presupune modificarea decretelor în vigoare, şeful guvernului, Giuseppe Conte, urmând să aibă miercuri o întrevedere cu liderii opoziţiei pe tema acestor decrete care ulterior trebuie aprobate de parlament.

Speranza a insistat că este important ca, în situaţia actuală, "să nu se facă greşeli" şi să nu se alunece într-un "optimism facil", deoarece există "riscul de a compromite sacrificiile făcute până acum". El a avertizat totodată că "nu trebuie confundate primele semne pozitive cu un semnal potrivit căruia alarma a încetat". "Experţii spun că ne aflăm pe drumul cel bun şi că măsurile drastice luate încep să dea rezultate. Însă ar fi o greşeală impardonabilă să confundăm acest prim rezultat cu o înfrângere definitivă a COVID-19, este o bătălie de lungă durată şi nu trebuie să lăsăm garda jos", a explicat Speranza, potrivit EFE.

Ministrul sănătăţii italian a mai avertizat că "fără un vaccin COVID-19 nu va fi niciodată învins" şi că "pentru o perioadă scurtă va trebui să ştim cum să gestionăm această fază de tranziţie şi să evităm apariţia altor focare de epidemie". "În lupta noastră pentru a învinge virusul cercetarea ştiinţifică va fi decisivă", a adăugat Speranza şi a insistat că "principala temă a renaşterii naţionale trebuie să o reprezinte reluarea investiţiilor strategice în sănătate".

Speranza a atras totodată atenţia că "nu este momentul pentru divizări" şi a afirmat că "un climat politic unificat este condiţia pentru a menţine ţara unită într-un moment foarte dificil".

"Niciodată până acum vechile dispute geopolitice nu au părut mai desuete. Este momentul pentru solidaritate, nimeni nu se salvează de unul singur", a continuat el.

Italia înregistrează în prezent cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 din Europa şi, deşi există semne încurajatoare că rata de infectare încetineşte, puţini se aşteptau ca restricţiile de circulaţie să fie ridicate în curând.

Epidemia a izbucnit în Italia la 20 februarie, iar din 10 martie cei 60 de milioane de locuitori ai ţării se află în izolare.

Magazinele, şcolile şi fabricile au fost închise, adunările publice au fost interzise, iar locuitorilor le-au fost impuse restricţii de circulaţie. Sub auspiciile acestora, italienii trebuie să rămână în case, fiind permise doar deplasările motivate de serviciu, urgenţe, cumpărarea de bunuri esenţiale şi medicamente, dar şi de plimbarea câinilor.

Marţi, numărul deceselor provocate de COVID-19 în Italia ajunsese la 12.428, aceasta fiind de departe cifra cea mai mare la nivel mondial. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”