Coronavirus: Moscova înăspreşte izolarea prin introducerea permiselor digitale

Coronavirus: Moscova înăspreşte izolarea prin introducerea permiselor digitale

Capitala rusă, Moscova, a înăsprit de miercuri aplicarea măsurilor de izolare a populaţiei prin introducerea permiselor digitale pentru deplasările limitate autorizate prin aceste măsuri menite să oprească înmulţirea cazurilor de COVID-19, al căror număr creşte puternic în Rusia, relatează agenţia EFE.

Urmând exemplul Chinei, primăria Moscovei a repartizat până în prezent circa 2,3 milioane de coduri QR, pe care moscoviţii le pot solicita online sau prin telefon dacă doresc să se deplaseze la serviciu, la centre medicale ori dacă doresc să folosească mijloacele de transport public ori privat pentru a merge la cumpărături, la casele lor din afara oraşului sau către o staţie de tren.

Moscova cumulează peste 60% din cele 24.490 de cazuri de coronavirus confirmate până miercuri în Rusia, dintre care 3.388 s-au adăugat în ultimele 24 de ore. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a pus această situaţie pe seama indisciplinei locuitorilor Moscovei, care nu respectă consemnele de a rămâne în case şi de a ieşi afară doar pentru puţinele activităţi autorizate.

Însă implementarea noului sistem cu permise digitale în acest oraş cu 13 milioane de locuitori nu este lipsită de probleme. În primele ore ale dimineţii pe şoselele de la intrarea în capitală s-au format cozi de până la cinci kilometri, în timp ce la unele staţii de metrou s-au produs aglomerări ca urmare a controalelor efectuate de poliţie pentru verificarea codurilor QR şi a actelor de identitate, astfel că nu s-a reuşit păstrarea distanţei de siguranţă de doi metri între oameni recomandată de autorităţile ruse.

Prin urmare, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a cerut poliţiei să ia măsuri pentru a nu se mai forma cozi şi aglomerări.

Decizia de introducere a permiselor digitale este criticată de activişti, opozanţi şi organizaţii de apărare a drepturilor omului, una dintre acestea, Agora, considerând ilegală acţiunea primăriei Moscovei, întrucât ''anumite restricţii privind drepturile şi libertăţile pot fi stabilite numai în cadrul unei stări de urgenţă cu indicarea obligatorie a limitelor şi duratei''.

În replică, primarul Sobianin a asigurat că stocarea datelor personale prin emiterea codurilor QR se va face ''conform legislaţiei privind datele personale'', iar după aplicarea acestei măsuri ''informaţiile despre permise vor fi distruse''.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...