Coronavirus: Mutaţie care face virusul mai infecţios, dar mai puţin mortal (expert)

Coronavirus: Mutaţie care face virusul mai infecţios, dar mai puţin mortal (expert)

O mutaţie din ce în ce mai comună a noului coronavirus, identificată în Europa, America de Nord şi în părţi din Asia, face virusul să se transmită mai uşor, dar să fie mai puţin mortal, conform lui Paul Tambyah, preşedintele ales al Societăţii Internaţionale pentru Boli Infecţioase, transmite marţi Reuters.

Paul Tambyah susţine că dovezile ştiinţifice sugerează că proliferarea mutaţiei D614G a noului coronavirus în anumite părţi ale lumii coincide cu o scădere a ratei mortalităţii, virusul devenind şi mai puţin letal decât era.

"Poate că este un lucru bun să avem un virus care este mai infecţios, dar mai puţin mortal", a declarat Tambyah pentru Reuters, adăugând că majoritatea virusurilor au tendinţa să devină mai puţin virulente pe măsură ce suferă mutaţii.

"Este în interesul virusului să infecteze cât mai mulţi oameni fără să-i ucidă pentru că virusul depinde de gazdă pentru hrană şi adăpost", susţine el.

Oamenii de ştiinţă au descoperit această mutaţie încă din luna februarie şi a circulat în Europa şi Americi, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care a precizat că nu există dovezi că această mutaţie a condus la îmbolnăviri mai severe.

Duminică, directorul general pentru sănătate din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a îndemnat la creşterea vigilenţei publice după ce autorităţile au detectat ceea ce ele cred că ar fi mutaţia D614G a noului coronavirus în două focare recente.

Sebastian Maurer-Stroh, de la Agenţia pentru ştiinţă, tehnologie şi cercetare din Singapore, a declarat că această variantă a virusului a fost identificată în oraşul-stat, dar că măsurile de izolare au prevenit răspândirea ei la scară largă.

Potrivit lui Noor Hisham, tulpina D614G detectată în Malaezia este de 10 ori mai infecţioasă, iar vaccinurile aflate în prezent în diferite etape de dezvoltare ar putea să nu fie eficiente în faţa acestei mutaţii.

Însă Tambyah şi Maurer-Stroh sunt de părere că astfel de mutaţii nu pot modifica virusul suficient de mult pentru a face potenţialele vaccinuri mai puţin eficiente, mai notează Reuters.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria