Coronavirus: Nava cargo rusă Progress MS-14, dezinfectată de două ori înainte de a fi lansată spre ISS

Coronavirus: Nava cargo rusă Progress MS-14, dezinfectată de două ori înainte de a fi lansată spre ISS

Nava cargo rusă Progress MS-14, care va fi lansată sâmbătă spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a fost dezinfectată de două ori pentru a evita ca noul coronavirus să ajungă pe platforma orbitală, a anunţat Energia, constructorul vehiculului, citat de EFE.

"Conform regulamentului de exploatare, au fost dezinfectate suprafeţele interne şi echipamentele navei cargo Progress MS-14, precum şi încărcătura sa", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Energia, citat marţi de agenţia Interfax.

El a precizat că, după instalarea echipamentelor, s-a efectuat "o dezinfecţie adiţională cu scopul de a evita ca virusul să pătrundă pe ISS". Purtătorul de cuvânt a precizat că procedurile de dezinfecţie au fost realizate de specialişti ai companiei Energia, sub supravegherea Centrului pentru Igienă şi Epidemiologie din Baikonur.

Lansarea navei cargo Progress MS-14, care va transporta peste 2 tone de combustibil, oxigen, apă, alimente şi echipamente ştiinţifice pe platforma orbitală, va avea loc sâmbătă la ora 01:51 GMT de pe cosmodromul din Baikonur (Kazahstan) cu ajutorul rachetei propulsoare Soyuz-2.1a.

Cuplarea la ISS, a cărei orbită a fost corectată duminică pentru a facilita manevra, este programată pentru ora 05:13 GMT.

Echipajul platformei orbitale este format în prezent din cosmonauţii ruşi Anatoli Ivanishin şi Ivan Vagner, precum şi astronautul NASA Christopher Cassidy, care se află în spaţiu din 9 aprilie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia