Coronavirus: Neozeelandezii trebuie să se pregătească pentru o perioadă de autoizolare, anunţă premierul Ardern

Coronavirus: Neozeelandezii trebuie să se pregătească pentru o perioadă de autoizolare, anunţă premierul Ardern

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunţat luni că nivelul de alertă pe teritoriul ţării va fi ridicat imediat la trei, după care va urca la patru în următoarele 48 de ore, in contextul confirmării primelor două cazuri de transmitere locală a COVID-19, informează DPA.

Serviciile esenţiale de pe teritoriul ţării, precum supermarketurile şi farmaciile, vor rămâne deschise, în timp ce barurile, cafenelele şi alte afaceri neesenţiale ''trebuie să se închidă acum'', a anunţat Ardern într-o conferinţă de presă televizată.

Şcolile se vor închide de asemenea începând de marţi, a adăugat prim-ministrul, dar vor primi în continuare copiii angajaţilor din domenii esenţiale precum medici şi asistente.

"Aceste decizii vor institui cele mai semnificative restricţii asupra libertăţii de mişcare a neozeelandezilor din istoria modernă", a spus Ardern, adăugând că toţi cetăţenii ţării trebuie să se pregătească pentru o perioadă de autoizolare.

Ardern a spus că serviciile esenţiale au la dispoziţie 48 de ore pentru a lua măsuri adecvate în scopul funcţionării în condiţii de siguranţă, urmând ca după această perioadă, nivelul de alertă să fie ridicat la patru şi menţinut timp de patru săptămâni.

Numărul infectărilor cu noul coronavirus a urcat luni la 102, a precizat premierul, în creştere cu 36 de cazuri.

Ardern a precizat că, în timp ce majoritatea cazurilor noi sunt legate ''cumva de călătorii în străinătate'', în două cazuri, autorităţile sanitare ''nu au reuşit să descopere modalitatea prin care (persoanele) au venit în contact cu COVID-19''.

"Pe baza acestor fapte, considerăm acum că avem transmitere la nivel comunitar", a spus Ardern, anunţând apoi că nivelul de alertă pe teritoriul ţării va creşte la patru de miercuri.

"Putem opri propagarea rămânând acasă şi reducând contactul, acum este momentul să acţionăm", a spus aceasta. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 PSD, hoțomanul României! / Încă o bombă explodează sub curul lui Tudorache!

3 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

4 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

5 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane