Coronavirus: Noi măsuri de relaxare la Shanghai

Coronavirus: Noi măsuri de relaxare la Shanghai

Metropola chineză Shanghai a anunţat marţi o nouă relaxare a restricţiilor anti-Covid în această săptămână, un nou pas către o ridicare totală a izolării care durează de două luni, îi nemulţumeşte pe cei 25 de milioane de locuitori şi sufocă economia, relatează AFP.

Capitala economică chineză a fost închisă în etape de la sfârşitul lunii martie pentru a face faţă unui focar epidemic la scară naţională, cel mai grav de la începutul pandemiei, la sfârşitul anului 2019.

Spre deosebire de multe ţări, China continuă să aplice o strategie zero Covid, care constă în special în impunerea de măsuri de carantină şi izolare de îndată ce apar cazuri pentru a evita decesele.

După ce a relaxat deja mai multe restricţii în ultimele săptămâni, primăria din Shanghai a declarat marţi că locuitorii din zone considerate cu risc scăzut vor avea voie să se deplaseze liber în oraş de miercuri.

Această etapă importantă către încetarea măsurilor de izolare se va aplica pentru cei aproximativ 22 de milioane de locuitori, a declarat presei Zong Ming, unul dintre viceprimarii din Shanghai.

De miercuri la miezul nopţii (16:00 GMT marţi) ''oraşul va intra în a treia fază de relaxare, cu o revenire la normal completă'', dar progresivă, a indicat ea.

Centre comerciale, magazinele de proximitate, farmaciile şi saloanele de înfrumuseţare vor putea funcţiona la o capacitate de 75%, a precizat Zong.

Sălile de sport şi cinematografele vor rămâne închise, iar redeschiderea şcolilor se va face de la caz la caz.

Presa din Shanghai a publicat fotografii cu ofiţeri în echipament portocaliu care înlătură unele dintre barierele care blocau zonele oraşului de săptămâni.

Până atunci, populaţia nu putea, în general, să iasă din locuinţă decât câteva ore pe zi în cel mai bun caz, cu condiţia să se afle într-un cartier fără niciun caz.

Taxiurile şi maşinile private vor putea a priori să circule din nou pe drumurile din aşa-numitele zone cu risc scăzut miercuri, în timp ce transporturile în comun vor fi reluate.

Persoanele care locuiesc în zone considerate ''cu risc ridicat'' vor fi în continuare supuse unor restricţii de călătorie.

Ministerul Sănătăţii a raportat marţi 31 de noi cazuri pozitive în Shanghai, faţă de peste 25.000 de la sfârşitul lunii trecute.

Închiderea oraşului, cel mai populat din China, a slăbit economia, a afectat producţia, a limitat consumul şi a perturbat semnificativ lanţurile de aprovizionare.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…