Coronavirus: O comisie a parlamentului israelian prelungeşte cu trei săptămâni supravegherea prin telefonia mobilă

Coronavirus: O comisie a parlamentului israelian prelungeşte cu trei săptămâni supravegherea prin telefonia mobilă

O comisie a parlamentului israelian (Knesset) a autorizat marţi serviciul de securitate Shin Bet să folosească în continuare până la 26 mai date de telefonie mobilă pentru a urmări persoanele infectate cu noul coronavirus, prelungind o iniţiativă descrisă de critici drept o ameninţare la respectarea vieţii private, transmite Reuters.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu ceruse o prelungire de şase săptămâni, cât timp guvernul său pregăteşte un proiect de lege care să armonizeze această practică cu solicitarea Curţii Supreme, preocupată de pericolele la adresa libertăţii individuale.

Scurtcircuitând parlamentul în martie, când epidemia se propaga, guvernul Netanyahu a aprobat reglementări de urgenţă care au permis folosirea tehnologiei respective, utilizată în mod obişnuit în scopuri antiteroriste.

Guvernul va prezenta în termen de două săptămâni un proiect de lege care să reglementeze folosirea monitorizării de către Shin Bet a cetăţenilor. Proiectul va fi pus în discuţie publică timp de o săptămână, după care va fi înaintat Knesset-ului pentru aprobare.

Adepţii supravegherii o consideră cu atât mai importantă având în vedere ridicarea graduală a restricţiilor.

Datele prezentate subcomisiei de informaţii din Knesset au arătat că 5.516 din cele 16.265 de persoane infectate cu coronavirus au fost depistate cu ajutorul monitorizării de către Shin Bet.

'Deşi este agresiv şi are probleme legate de viaţa privată, nu există acum un alt instrument', a declarat pentru Reuters Ayelet Shaked, fost ministru al justiţiei şi membru al comisiei de informaţii, precizând că aceasta primeşte săptămânal date actualizate.

Oponenţii afirmă însă că un astfel de sistem nu este necesar de vreme ce numărul pacienţilor continuă să scadă. Mai mult de 10.000 de persoane s-au vindecat şi doar 66 sunt intubate la terapie intensivă. Numărul deceselor a crescut luni cu două, ajungând la 237.

Curtea Supremă a decis săptămâna trecută că guvernul trebuie să legifereze folosirea aplicaţiei de telefonie mobilă, menţionând că 'trebuie găsită o variantă adecvată, compatibilă cu principiile respectării vieţii private'.

Netanyahu, presat să redeschidă economia după ce peste 1 milion de persoane au depus cereri de şomaj, a declarat luni că va exista o relaxare suplimentară a restricţiilor. Oamenii vor avea voie să-şi viziteze rudele, iar mallurile se vor redeschide în cursul săptămânii. Şcolile s-au redeschis pentru elevii din clasele 1-3, restul urmând să revină treptat pe parcursul lunii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”