Coronavirus: ''O tragedie umană inimaginabilă'' în azilele de bătrâni (OMS)

Coronavirus: ''O tragedie umană inimaginabilă'' în azilele de bătrâni (OMS)

Ravagiile coronavirusului în azilurile de bătrâni, care reprezintă până la jumătate din numărul de decese înregistrate în anumite ţări europene, sunt o "tragedie umană inimaginabilă", a declarat joi directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

În aceste centre, unde îşi doreşte ca lucrurile să evolueze, situaţia este "profund îngrijorătoare", a spus Hans Kluge în cadrul unei videoconferinţe de presă organizate la Copenhaga, unde îşi are sediul Biroul Regional pentru Europa al OMS.

Potrivit calculelor preliminare ale instituţiei, "până la jumătate din decesele de COVID-19 au fost ale unor rezidenţi ai centrelor de îngrijire de lungă durată", a spus el.

Astfel, până pe 13 aprilie, din cele 444 de decese înregistrate în Irlanda, 55,2% au fost în aceste centre. Pe 15 aprilie, Franţa raporta că 49,4% din morţii de COVID-19 locuiau în centre aşa-numite EHPAD (Stabiliment de găzduire pentru persoanele în vârstă dependente), potrivit datelor comunicate de OMS agenţiei France Presse.

Din punctul de vedere al lui Hans Kluge, "există o nevoie imediată şi urgentă de a regândi şi de a adapta funcţionarea" acestor unităţi în contextul epidemiei.

Este vorba în special despre prioritizarea testării, de echiparea corespunzătoare a îngrijitorilor şi de organizarea de unităţi speciale pentru bolnavii de COVID-19, chiar înainte de apariţia primelor cazuri.

Pentru că, a subliniat el, "chiar în cazul persoanelor foarte în vârstă care sunt fragile şi trăiesc cu multiple boli cronice, multe au şanse bune de a se restabili dacă sunt bine îngrijite".

Aproape jumătate din cazurile declarate de COVID-19 în lume au fost înregistrate în regiunea Europa a OMS, care se întinde între oceanele Atlantic şi Pacific şi cuprinde 53 de ţări foarte diferite, inclusiv Rusia şi Andorra. În total, 110.000 de persoane au murit de COVID-19.

Instituţia ONU se îngrijorează de creşterea numărului de cazuri în regiunea sa estică, în special în Rusia, Turcia şi Ucraina. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...