Coronavirus: Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat de urgenţă vaccinul anti-Covid de la Novavax

Coronavirus: Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat de urgenţă vaccinul anti-Covid de la Novavax

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a aprobat marţi vaccinul de la compania americană Novavax împotriva coronavirusului, cu tehnologie diferită de cea a vaccinurilor deja utilizate pe scară largă în Uniunea Europeană, relatează AFP.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat deja luni comercializarea acestui vaccin, Nuvaxovid.

Într-un comunicat , OMS a indicat că este vorba de al 10-lea vaccin anti-Covid aprobat de urgenţă.

Acesta se alătură vaccinurilor anti-Covid Covaxin de la firma indiană Bharat Biontech, Covovax produs de Institutul Serum din India sub licenţă de la Novovax, Pfizer-Biontech, Moderna, AstraZeneca (OMS are două vaccinuri AZ, dintre care unul fabricat în India), Johnson & Johnson, Sinopharm şi Sinovac pe lista de aprobări de urgenţă.

OMS precizează că Covovax-ul, pe care l-a aprobat de urgenţă pe 17 decembrie, este derivat din Nuvaxovid. Ambele vaccinuri ''sunt fabricate folosind aceleaşi tehnologii''.

''Ele necesită două doze şi sunt stabile la temperaturi de refrigerare între 2 şi 8 °C'', a indicat OMS.

Într-un document separat, comitetul de experţi al OMS pentru vaccinare recomandă utilizarea Nuvaxovid începând cu vârsta de 18 ani şi indică faptul că dozele trebuie administrate ''la un interval cuprins între 3 până la 4 săptămâni''.

''Vaccinul nu trebuie administrat la mai puţin de 3 săptămâni'', au subliniat ei.

Aprobarea de către OMS facilitează recunoaşterea internaţională a vaccinului şi mai ales a agenţiilor ONU şi a sistemului Covax - creat pentru a facilita accesul la vaccinare în ţările sărace - pentru a-l folosi.

Nuvaxovid este un vaccin numit ''subunitar'', realizat din proteine şi care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

Tehnologia, mai clasică decât cea a vaccinurilor autorizate anterior, este similară celei folosite în vaccinurile împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, vechi de zeci de ani şi care sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume.

Principalele studii clinice - unul în Marea Britanie şi altul în Statele Unite şi Mexic - care au implicat mai mult de 45.000 de persoane, au arătat o eficacitate de ''aproximativ 90%'' în reducerea numărului de cazuri simptomatice de Covid.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale