Coronavirus: Politica ''zero COVID'' din China, pusă sub presiune după un vârf al infectărilor zilnice

Coronavirus: Politica ''zero COVID'' din China, pusă sub presiune după un vârf al infectărilor zilnice

China a raportat luni cel mai mare număr de cazuri zilnice de coronavirus din ultimii doi ani, o nouă provocare pentru politica "zero COVID" din această ţară, în care autorităţile locale încearcă să izoleze focare apărute în cel puţin 12 oraşe, informează AFP.

Peste 500 de infectări au fost semnalate în China continentală luni, cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 după ce epidemia iniţială din oraşul Wuhan a fost controlată la jumătatea anului 2020.

Acest vârf al cazurilor zilnice a fost înregistrat într-o perioadă în care ritmul infectărilor a scăpat de sub control de cealaltă parte a frontierei, în teritoriul Hong Kong din sudul Chinei, unde spitalele sunt pline cu pacienţi şi unde populaţia locală devalizează supermarketuri din cauza panicii şi a temerilor legate de adoptarea unui lockdown.

Frontierele Chinei rămân practic închise, politicienii din această ţară continuând să aplice o abordare bazată pe toleranţă zero faţă de noul coronavirus.

China, ţara în care noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, reacţionează în faţa focarelor epidemiologice prin lockdownuri locale, testare în masă şi controlul deplasării rezidenţilor prin intermediul unor aplicaţii de monitorizare.

Un cercetător chinez de rang înalt a declarat săptămâna trecută că ţara lui ar trebui să încerce să trăiască alături de virus şi că ar putea să abandoneze strategia "zero COVID" într-un "viitor apropiat".

Însă purtătorul de cuvânt al Congresului Naţional al Poporului, Zhang Yesui, a respins această idee vineri, înaintea reuniunilor parlamentare anuale din China pe durata cărora sunt definite politicile publice pentru anul în curs.

"Această cale este corectă şi rezultatele sunt bune. Orice măsură de prevenţie şi control va avea un anumit cost, dar, în raport cu protejarea vieţii şi a sănătăţii oamenilor, aceste costuri merită efortul", a adăugat Zhang Yesui. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...