Coronavirus: Pompeo cere Iranului eliberarea cetăţenilor americani deţinuţi, pe fondul răspândirii epidemiei

Coronavirus: Pompeo cere Iranului eliberarea cetăţenilor americani deţinuţi, pe fondul răspândirii epidemiei

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut marţi Iranului să elibereze imediat cetăţenii americani deţinuţi, pe fondul răspândirii epidemiei de coronavirus în ţară, relatează miercuri DPA.

"Statele Unite vor face direct răspunzător regimul iranian pentru orice deces american. Răspunsul nostru va fi decisiv", a declarat Pompeo într-un comunicat.

Declaraţia intervine după ce Iranul a eliberat temporar luni 70.000 de deţinuţi pentru a combate răspândirea coronavirusului în închisori.

Pompeo a spus că orice ţară ce are în vedere acordarea de asistenţă umanitară către Iran ar trebui să obţină un gest reciproc din partea Teheranului şi să ceară eliberarea tuturor cetăţenilor cu dublă cetăţenie şi străini.

Coronavirusul a lovit Iranul foarte dur. Teheranul a anunţat marţi alte 54 de decese de Covid-19, ridicând totalul lor la 291.

Numărul de cazuri înregistrate oficial în ţară a crescut la 8.042, cu 881 mai multe faţă de ziua precedentă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii iranian Kianush Jahanpur.

Javaid Rehman, expert ONU pentru drepturile omului în Iran, a confirmat luni răspândirea coronavirusului în închisorile iraniene şi a notat că supraaglomerarea, alimentaţia precară şi lipsa igienei sunt preocupări grave.

"Aceste probleme indică un risc ridicat pentru sănătatea deţinuţilor provocat de malnutriţie şi boli", a spus el.

Mai mulţi cetăţeni americani sunt în continuare deţinuţi în Iran "fără cauză sau justificare", potrivit comunicatului lui Pompeo.

Tensiunile dintre Iran şi SUA rămân ridicate de la o lovitură de dronă americană în ianuarie ce l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani.

Aceasta a determinat Teheranul să riposteze cu un atac de rachete asupra bazelor irakiene care adăpostesc trupele americane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...