Coronavirus: Premierul unui stat australian îşi cere scuze că nu a oprit debarcarea pasagerilor de pe un vas de croazieră

Coronavirus: Premierul unui stat australian îşi cere scuze că nu a oprit debarcarea pasagerilor de pe un vas de croazieră

Premierul statului australian New South Wales (NSW) şi-a cerut scuze luni pentru că nu a oprit debarcarea pasagerilor depistaţi cu coronavirus de pe un vas de croazieră la Sydney în martie, declanşând ceea ce a fost la momentul respectiv cel mai mare focar de COVID-19 în Australia, relatează Reuters.

Scuzele premierului NSW Gladys Berejiklian pentru proasta gestionare de către guvernul său a focarului de la bordul Ruby Princess intervin în timp ce numărul deceselor ca urmare a unui al doilea val de infecţii în statul Victoria a atins un record de 25.

Australia a raportat 23.500 de cazuri de COVID-19 şi 421 de decese, mult mai puţine decât multe alte naţiuni dezvoltate, dar paşii greşiţi în gestionarea crizei legate de Ruby Princess şi, posibil, a carantinei într-un hotel din Victoria s-au dovedit costisitori.

"Lecţiile nu au fost învăţate destul de repede şi din nou îmi cer scuze fără rezerve în numele tuturor acelor persoane şi agenţii care au făcut aceste greşeli", a declarat Berejiklian reporterilor la Sydney.

O anchetă publică asupra focarului de coronavirus pe vasul Ruby Princess, la bordul căreia s-au aflat un sfert din persoanele decedate de COVID-19 în Australia, a concluzionat săptămâna trecută că oficiali din sistemul de sănătate în NSW au făcut greşeli "de neiertat" când au permis celor aproximativ 2.700 de pasageri, dintre care 120 se simţeau rău, să părăsească nava deţinută de Carnival Corp pe 19 martie.

Ancheta a constatat că 914 infecţii au avut ca origine mai ales pasageri de pe Ruby Princess. Acest focar a provocat 22 de decese.


Berejiklian şi-a cerut scuze în special celor 62 de persoane care au contractat virusul de la un pasager.

"Nu-mi pot imagina cum este să ai o persoană iubită sau pe cineva care continuă să sufere şi să treacă printr-o traumă ca rezultat", a spus ea.

Ancheta comandată de guvernul lui Berejiklian a constatat printre altele că oficiali din sistemul de sănătate în NSW nu au asigurat izolarea pasagerilor în cabinele lor.

De asemenea, ei nu au reuşit să obţină rezultate rapide de testare pentru pasagerii bolnavi înainte de debarcare.

Statul Victoria, unde un al doilea val de infecţie a erupt în iunie în capitala Melbourne, a anunţat că numărul de noi infecţii a fost constant în ultimele 24 de ore. Bilanţul zilnic de 25 de decese a depăşit recordul anterior de 21 stabilit la 12 august.

Autorităţile din statul de sud-est al Australiei au anunţat că 282 de noi cazuri de COVID-19 au fost detectate, aproape la fel ca 279 de cazuri raportate duminică.

Aceste cifre sunt cu mult sub vârful de peste 700 de cazuri pe zi în Victoria la începutul acestei luni şi oficialii sunt încrezători că măsurile de izolare strictă la Melbourne funcţionează.

NSW a fost luni singurul alt stat australian care a raportat noi cazuri de COVID-19, cu şapte detectate în ultimele 24 de ore. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN