Coronavirus: Preşedintele american afirmă că aproape jumătate dintre liderii planetei i-au solicitat ajutor

Coronavirus: Preşedintele american afirmă că aproape jumătate dintre liderii planetei i-au solicitat ajutor

Preşedintele american Joe Biden a afirmat marţi că aproape jumătate dintre liderii planetei i-au solicitat vaccinuri anti-COVID-19 şi a reiterat că va acorda ajutor, rămânând însă evaziv în ceea ce priveşte calendarul acestuia, informează AFP.

"Toate ţările din lume se întorc spre noi", a explicat Biden în timpul unei discuţii cu guvernatori în care se analiza evoluţia campaniei de vaccinare în SUA. "Am 40% de lideri ai planetei care întreabă dacă îi putem ajuta", a continuat el.

"Vom încerca", a adăugat Biden, însă fără a avansa cifre sau vreun calendar, şi declarând că vrea să acorde prioritate americanilor. "Cred că putem produce mult mai multe vaccinuri", a apreciat el.

Liderul de la Casa Albă a amintit că SUA a promis deocamdată să furnizeze 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca către ţări terţe.

Mai mulţi şefi de stat sau de guvern şi-au exprimat nemulţumirea faţă de atitudinea Washingtonului în această problemă. Cancelarul federal german Angela Merkel a pledat pentru "un liber schimb de componenţi" şi "o deschidere a pieţei vaccinurilor". La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat SUA "să pună capăt interdicţiilor la export, nu doar a vaccinurilor, ci şi a componenţilor acestor vaccinuri, (interdicţie) ce împiedică producţia". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tânăr măcelărit de membrii unuia dintre cele mai sângeroase clanuri de lângă București

2 „Uite cum o frec pentru tine, aici trebuia să fie gura ta” a ajuns consilier la BNR, coleg cu Dăncilă

3 Rău a ajuns băbăcioiu'! / „Însoțitoarea” și-a pus telefonul pe burta lui Țiriac, la plajă, la Mamaia!

4 Un dom de căldură, cu temperaturi de 45 grade Celsius, va pârjoli România și sud-estul Europei

5 Citiți! / Când ăștia au bătut cu pumnul în masă, președintele României a întors o lege care le strica ploile...