Coronavirus: Prim-ministrul norvegian le-a spus copiilor că 'va mai dura până viaţa revine la normal'

Coronavirus: Prim-ministrul norvegian le-a spus copiilor că 'va mai dura până viaţa revine la normal'

Prim-ministrul Erna Solberg le-a spus copiilor norvegieni miercuri că "va mai dura până viaţa revine la normal" în ţară, la fel ca la alţii în Europa, în contextul în care pregăteşte redeschiderea unor părţi ale societăţii închise de epidemia de coronavirus, relatează Reuters.

Ea a vorbit în a doua conferinţă de presă transmisă live la nivel naţional şi ţinută special pentru copii, cu adulţi cărora nu li se permite să pună întrebări, de când a început criza. În primul briefing de acest fel pe 16 martie, Solberg le-a spus copiilor că este normal să fie speriaţi de pandemie.

"Va mai dura ceva timp până când totul revine la normal. Cât timp, nu ştim", a declarat ea, alături de miniştrii săi ai educaţiei şi familiei. Nu au fost prezenţi copii, în conformitate cu normele de distanţare socială.

"Unul dintre lucrurile de care mi-e dor cel mai mult este să-i îmbrăţişez puternic pe prietenii mei", le-a spus Solberg tinerilor telespectatori. "Pentru moment, nu este posibil cu normele pentru a menţine distanţa pe care le avem. Dar alte lucruri vor fi posibile în curând", a adăugat ea.

Ţara nordică va începe săptămâna viitoare redeschiderea unor instituţii publice şi private după ce ele au fost închise o lună pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Creşele se vor redeschide pe 20 aprilie şi şcolile primare cu clase I-IV din 27 aprilie.

Majoritatea copiilor norvegieni stau acasă, majoritatea excluşi de la întâlniri cu prietenii şi rudele, în special cu cei în vârstă, văzuţi drept cei mai vulnerabili la COVID-19, boala respiratorie provocată de coronavirus.

"Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi studiat acasă, care aţi avut grijă de fratele vostru mai mic sau de fratele mai mare, care i-aţi ajutat pe mama şi pe tata, şi m-aţi ajutat pe mine făcând ca zilele să meargă bine cu regulile speciale pe care le avem acum", le-a mai spus Solberg tinerilor telespectatori.

Ea a răspuns apoi la întrebările postate prin intermediul programului de televiziune pentru copii NRK Super. Printre întrebările care i-au fost puse sunt: "De ce este sigur pentru copiii mai mici să meargă la şcoală dar nu şi pentru copiii mai mari?", "Când îmi pot îmbrăţişa din nou prietenii?" sau "Pot să-mi vizitez bunica şi bunicul în Germania în această vară?".

Solberg a spus de asemenea că paradele copiilor în mai multe oraşe au trebuit să fie anulate, inclusiv cea mai mare de la Oslo la care urma să participe regele Harald, de ziua naţională a Norvegiei, pe 17 mai.

"Nu vor fi procesiuni mari în acest an. Nu le putem avea", le-a declarat Solberg copiilor, grăbindu-se să adauge că eforturile continuă pentru a găsi alte modalităţi de a sărbători.

Norvegia a raportat un total de 6.677 de infecţii cu COVID-19 şi 130 de decese până în prezent.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

4 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

5 O fotografie rară cu 3 dintre devalizatorii României: Bittner, Cocoș și Petrache