Coronavirus: Primul caz de COVID-19 şi gripă, detectate simultan la aceeaşi persoană, confirmat în Mexic

Coronavirus: Primul caz de COVID-19 şi gripă, detectate simultan la aceeaşi persoană, confirmat în Mexic

Primul caz de COVID-19 şi gripă, detectate simultan la aceeaşi persoană, a fost confirmat în Mexic, fapt care începe să îngrijoreze comunitatea medicală deoarece convergenţa celor două boli ar putea pune o şi mai mare presiune asupra sistemului sanitar din această ţară, relatează luni EFE.

"Mai mult decât convergenţa celor două boli la aceeaşi persoană, un lucru mai puţin obişnuit, trebuie să ne preocupe juxtapunerea epidemiei cu sezonul de gripă, fapt ce ar putea duce la o saturaţie a spitalelor", a scris luni pe Twitter, Alejandro Macias, responsabil cu gestionarea epidemiei de gripă din 2009.

Duminică, guvernul mexican a confirmat prima infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 şi cu gripa sezonieră la aceeaşi persoană, potrivit lui Jose Luis Alomia, director general de epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

"A fost raportat în Mexic primul caz privind prezenţa simultană a celor două virusuri, atât a virusului SARS-CoV-2, agentul patogen care provoacă boala COVID-19, precum şi a virusului AH1N1, care declanşează gripa", a precizat el.

Cazul a fost detectat la o femeie de 54 de ani cu antecedente de obezitate, suferind de o boală autoimună şi care a avut cancer şi o afecţiune pulmonară cronică.

El a precizat că pacienta a fost spitalizată şi că evoluţia ei este bună. Responsabilul medical a explicat că pacienta a început să prezinte simptome la sfârşitul lunii septembrie, fapt ce a determinat spitalizarea ei la Institutul Naţional de Ştiinţe Medicale şi Nutriţie Salvador Zubirán.

După mai multe săptămâni de spitalizare, femeia a fost externată pentru perioada 5-6 octombrie, dar a fost din nou internată după ce a prezentat febră ridicată. La cea de-a doua spitalizare i-a fost detectat şi virusul gripal AH1N1.

Într-un interviu acordat EFE, medicul Macias avertizase săptămâna trecută despre pericolul ca cele două boli să acţioneze simultan şi care va genera "o presiune spitalicească extraordinară". Nimeni nu este pregătit de o "epidemie sinergică", a spus el referitor la convergenţa a două epidemii sau focare de boală în rândul populaţiei.

Până duminică, Mexicul a înregistrat în total 83.781 de decese şi 817.503 cazuri de COVID-19.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria