Coronavirus: Record de contaminări în Suedia; recomandările de protecţie, extinse la noi regiuni

Coronavirus: Record de contaminări în Suedia; recomandările de protecţie, extinse la noi regiuni

Autorităţile sanitare suedeze le recomandă locuitorilor din Stockholm, precum şi celor din două regiuni din sudul ţării să îşi limiteze contactele şi să evite locurile închise, în contextul în care Suedia a înregistrat joi un record oficial de 3.254 de noi cazuri de COVID-19 pentru 24 de ore, relatează AFP.

Este al doilea record zilnic consecutiv în această ţară de 10,3 milioane de locuitori, care a înregistrat un total de 121.167 de contaminări şi 5.934 de morţi.

Epidemiologul Anders Tegnell a explicat pentru AFP că, deşi în primăvară răspândirea virusului era "probabil de 10-15 ori mai mare" decât în prezent, însă testele mult mai puţine, "pe parcursul ultimelor două-trei săptămâni răspândirea a luat avânt", după o acalmie estivală.

Într-un moment în care mare parte din Europa îşi înăspreşte măsurile pentru ţinerea sub control a pandemiei de COVID-19 în faţa exploziei numărului de cazuri, Suedia încearcă să le ajusteze pe ale sale, dar îşi menţine în general strategia de a nu introduce izolarea sau măsuri coercitive.

Locuitorii capitalei şi cei din regiunile Västra Götaland (sud-vest) şi Östergötland (sud-est) sunt invitaţi de joi să evite spaţiile închise, cum ar fi biblioteci, magazine şi alte centre comerciale, şi să limiteze interacţiunile sociale şi evenimentele publice.

Aceste zone urmează exemplul Scaniei, cea mai sudică regiune a Suediei, şi al oraşului Uppsala, la 70 de km de Stockholm, unde de mai multe zile li se recomandă locuitorilor să evite transportul public şi contactele fizice cu persoane din afara familiei. În Scania, se recomandă de asemenea evitarea locurilor închise.

Potrivit lui Anders Tegnell, în timp ce ţările nordice stau "puţin mai bine" decât alte regiuni din Europa, răspândirea virusului este rapidă în Suedia şi "începe să se apropie de limita a ceea ce pot suporta serviciile de sănătate şi societatea".

Săptămâna trecută, numărul de noi cazuri a crescut cu 70% comparativ cu săptămâna precedentă, "una dintre cele mai mari creşteri pe care le-am observat", a explicat el marţi presei.

Danemarca vecină a înăsprit la rândul său restricţiile, astfel că de joi este obligatoriu ca masca să fie purtată în spaţiile publice, în interior, cum ar fi centrele comerciale, bibliotecile şi teatrele.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria