Coronavirus: Restricţii de călătorie în UE pentru turiştii nevaccinaţi din Canada, Australia şi Argentina

Coronavirus: Restricţii de călătorie în UE pentru turiştii nevaccinaţi din Canada, Australia şi Argentina

Cei 27 au deschis luni calea reintroducerii de restricţii de circulaţie pentru turiştii provenind din Canada, Australia şi Argentina, statele membre ale Uniunii Europene având totuşi posibilitatea scutirii călătorilor vaccinaţi, relatează AFP şi dpa.

Din cauza pandemiei de COVID-19, UE a închis frontierele externe în martie 2020 pentru călătoriile neesenţiale şi a stabilit de atunci o listă restrânsă, actualizată cu regularitate, a ţărilor terţe ai căror rezidenţi, chiar nevaccinaţi, sunt autorizaţi pentru deplasări aşa-numite neesenţiale în Europa.

Pe fondul răspândirii variantei foarte contagioase Omicron, Consiliul European a sprijinit retragerea Canadei, Argentinei şi Australiei de pe această listă.

În practică, "deplasările neesenţiale spre UE dinspre ţările sau entităţile care nu figurează pe această listă sunt supuse unor restricţii temporare în materie de deplasări", a precizat instituţia într-un comunicat.

Totuşi, statele membre, care au ultimul cuvânt în domeniul sanitar, păstrează "posibilitatea ridicării sancţiunilor temporare în materie de deplasări neesenţiale spre UE pentru călătorii vaccinaţi cu schemă completă", conform unei decizii a Celor 27 din luna mai.

Pentru a-şi stabili lista, europenii ţin cont în special de situaţia epidemiologică din ţara vizată, numărul de contaminări, avansul campaniei de vaccinare, precum şi de fiabilitatea datelor.

Pe această listă se mai află în prezent Bahrein, Chile, Columbia, Indonezia, Kuweit, Peru, Qatar, Rwanda, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Uruguay. China se află de asemenea pe această listă, aşteptându-se confirmarea reciprocităţii.

Totuşi, călătorii care provin din aceste ţări pot fi supuşi de statele europene de destinaţie unor măsuri precum testele sau carantina.

Cetăţenii UE care vin din Australia, Argentina şi Canada sunt scutiţi de aceste restricţii, la fel ca şi membrii familiilor lor şi rezidenţii pe termen lung în blocul comunitar. De asemenea, sunt scutiţi angajaţii în domeniul sanitar şi în transporturi, notează dpa.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina