Coronavirus: Serviciile de informaţii din SUA apreciază că noul coronavirus este probabil - dar nu sigur - natural

Coronavirus: Serviciile de informaţii din SUA apreciază că noul coronavirus este probabil - dar nu sigur - natural

Potrivit informaţiilor secrete obţinute de Statele Unite, coronavirusul este probabil - dar nu cu siguranţă - natural şi nu produs într-un laborator din China, a declarat marţi generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane, citat de Reuters.

Observaţiile comandantului cu funcţia cea mai înaltă din forţele armate americane ar putea alimenta speculaţiile despre originea virusului, respinse de China ca teorii ale conspiraţiei, inutile pentru combaterea pandemiei de COVID-19, apreciază Reuters.

Întrebat la o întâlnire cu presa, la Pentagon, dacă dispune de dovezi privind originea virusului într-un laborator chinez, Milley a evitat un răspuns ferm. ''Există multe zvonuri şi speculaţii în multe feluri de presă, bloguri etc. N-ar trebui să fiţi surprinşi că am ajuns într-adevăr interesat de asta şi că a trebuit să studiez cu atenţie multe informaţii secrete. Şi în acest moment aş spune doar că sunt neconcludente, deşi majoritatea dovezilor par să încline spre natural. Dar nu ştim sigur'', a spus generalul.

Luna trecută, un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing a scris pe Twitter că epidemia ar fi putut fi adusă în Wuhan de armata americană. Guvernul Statelor Unite a condamnat afirmaţia, iar preşedintele Donald Trump a citat-o când a numit coronavirusul, în declaraţiile de presă, ''virus chinezesc''. Departamentul de Stat de la Washington a acuzat China că încearcă să respingă criticile privind rolul în declanşarea pandemiei şi ascunderea informaţiilor de restul lumii.

În februarie, Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), susţinut de statul chinez, a ripostat la zvonurile privind sintetizarea artificială a virusului în laborator. În aceeaşi lună, o echipă de 27 de cercetători a publicat în revista medicală Lancet o declaraţie de condamnare a teoriilor conspiraţiei care ''nu fac altceva decât să producă teamă, zvonuri şi daune care periclitează colaborarea internaţională pentru combaterea virusului''. Autorii au susţinut că ''majoritatea covârşitoare'' a oamenilor de ştiinţă au ajuns la concluzia că virusul a pornit de la animalele sălbatice.

Coronavirusul denumit oficial SARS-CoV-2 a fost detectat prima oară în oraşul Wuhan din China. Marţi, un editorial din Washington Post a dezvăluit că Departamentul de Stat american a avertizat, prin telegrame diplomatice din 2018, despre vulnerabilitatea managementului şi a siguranţei în laboratorul WIV. Cotidianul a menţionat consensul majorităţii comunităţii ştiinţifice privind provenienţa animală, nu sintetică a virusului, însă a citat şi un expert cu o opinie diferită. Acesta nu a exclus ca origine laboratorul respectiv, unde au fost testaţi pe animale coronaviruşi de la lilieci, timp de câţiva ani.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a refuzat să comenteze direct articolul din Washington Post. Într-un interviu la radio, el a declarat: ''Ştim că este o pandemie globală care a început la Wuhan, în China. Ştim că acolo existau pieţe de animale vii. Deci începem să punem faptele cap la cap''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”