Coronavirus: Slovacia a început vaccinarea cu Sputnik V

Coronavirus: Slovacia a început vaccinarea cu Sputnik V

Slovacia a devenit luni a doua ţară din Uniunea Europeană care începe vaccinarea cetăţenilor săi împotriva COVID-19 cu vaccinul Sputnik V, produs de Rusia, deşi acesta nu a fost încă aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), transmite dpa.

EMA nu a autorizat deocamdată acest vaccin, dar Slovacia a început utilizarea lui, în pofida unei dezbateri interne aprinse. Ungaria a început deja să folosească vaccinul Sputnik V.

În luna martie, Slovacia a primit 200.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V, după ce fostul premier Igor Matovic le-a comandat în secret, ceea ce a născut o dispută soldată cu pierderea funcţiei de prim-ministru.

Iniţial, doar persoanele cu vârste între 18 ani şi 60 de ani vor putea face programări pentru a primi doza de vaccin.

În prezent ministru al finanţelor, Matovic a denunţat ceea ce el a numit o ''campanie vrednică de dispreţ''.

Pe de altă parte, ministrul de externe slovac Ivan Korcok a declarat luni că Slovacia probabil va accepta intrarea cetăţenilor străini vaccinaţi cu Sputnik V.

''Presupun că va fi acceptată inocularea cu Sputnik V, întrucât vaccinul a primit undă verde în ţară şi este folosit şi în Ungaria'', a spus Korcok, citat de TASR.

Martin Klus, secretar de stat în MAE slovac, a confirmat că autorităţile de la Bratislava au transmis Ungariei că vor recunoaşte certificatele de vaccinare, inclusiv pentru persoanele vaccinate cu Sputnik V şi cu serul chinezesc Sinopharm, care este şi el utilizat în Ungaria.

Klus a ţinut să remarce că Austria nu recunoaşte vaccinarea cu Sputnik V, dar acceptă inocularea cu Sinopharm. Motivul din spatele acestei decizii este faptul că producătorul chinez i-a solicitat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să înregistreze vaccinul său, în timp ce compania rusă nu a făcut acest lucru.

În general, Slovacia a administrat vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna. Ţara cu o populaţie de aproape 5,5 milioane de locuitori a raportat peste 12.000 decese cauzate de noul coronavirus.

Potrivit EFE, până în prezent 1,8 milioane de persoane au primit în Slovacia cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, iar 930.000 ambele doze. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...