Coronavirus: Somnul suficient poate eficientiza efectul vaccinurilor anti-COVID-19, asigură o expertă

Coronavirus: Somnul suficient poate eficientiza efectul vaccinurilor anti-COVID-19, asigură o expertă

A dormi suficient, cel puţin cu două zile înainte de vaccinarea anti-COVID-19, poate ajuta la un răspuns mai bun al imunizării, a declarat specialista Guadalupe Teran, într-un interviu acordat joi agenţiei EFE.

"Există studii care demonstrează că atunci când se doarme bine, cel puţin în cele două zile de dinaintea vaccinării antigripale, sau în acest caz anti-COVID-19, organismul poate genera mai mulţi anticorpi", a explicat această specialistă în terapia somnului de la Universitatea Autonomă Metropolitană (UAM) din Mexic.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Somnului, care se marchează în data de 19 martie, Guadalupe Terán a explicat că oamenii trebuie să doarmă cel puţin între 7 şi 9 ore, pentru a se putea considera că somnul este suficient.

Ea a precizat în acest sens că a dormi suficient poate ajuta şi la prevenirea unor boli cronice. "Altminteri cresc probabilităţile de a dezvolta afecţiuni precum hipertensiune, diabet, infarct şi obezitate, printre alte boli cardiovasculare şi metabolice", a adăugat experta.

Potrivit ei, somnul serveşte la întărirea sistemului imunitar, astfel încât a dormi suficient poate ajuta la evitarea infecţiei COVID-19, şi ca antioxidant pentru a întârzia procesul de îmbătrânire.

Stresul şi starea de nelinişte generate de perioada de izolare obligatorie au dus la schimbarea obiceiurilor de viaţă ale populaţiei, la o scădere a calităţii somnului şi la instalarea insomniilor. Potrivit studiilor, cazurile de insomnie au crescut cu 40 % în această perioadă.

Specialista a precizat totodată că uzul tehnologiei afectează odihna persoanelor. Fiecare minut petrecut în faţa dispozitivelor electronice duce la scăderea perioadei de odihnă şi a calităţii somnului, astfel încât trebuie să se renunţe la aceste dispozitive cu cel puţin 30 de minute înainte de a merge la culcare, a spus ea.

Guadalupe Terán a precizat că nevoie de un program riguros de odihnă, cu ore de culcare înainte de miezul nopţii şi deşteptarea de dimineaţă, pentru care trebuie să se renunţe seara la consumul de cafea, tutun şi băuturi alcoolice.

"Somnul este modul nostru de a ne reface organismul, de a ne echilibra sistemul, de a ne reface după o boală, de a ne dezintoxica organismul şi de a ne creşte speranţa de viaţă", a concluzionat ea.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?