Coronavirus: Spania riscă haosul sanitar şi economic dacă nu va prelungi starea de urgenţă, avertizează guvernul socialist

Coronavirus: Spania riscă haosul sanitar şi economic dacă nu va prelungi starea de urgenţă, avertizează guvernul socialist

Guvernul spaniol, minoritar, a avertizat luni opoziţia că Spania riscă să cadă într-o stare de "haos sanitar şi economic" dacă starea de urgenţă votată pentru a încetini pandemia nu va fi prelungită, informează AFP.

Guvernul condus de socialistul Pedro Sanchez, tot mai criticat pentru modul în care a gestionat criza ce a făcut până acum peste 25.000 de morţi în Spania, îi va cere miercuri parlamentului să voteze în favoarea prelungirii stării de urgenţă pentru o nouă perioadă de două săptămâni.

Adversarii îi reproşează în special o restricţionare draconică a libertăţii de mişcare. Partidul Popular (PP), principala forţă a opoziţiei, a ameninţat, prin vocea liderului său Pablo Casado, că de data aceasta se va abţine de la vot.

Sanchez nu a reuşit să-l facă pe Pablo Casado să-şi schimbe părerea, în urma unei discuţii telefonice de o oră, a anunţat ministrul spaniol al transporturilor Jose Luis Abalos. Însă "el l-a avertizat că a nu susţine prelungirea stării de urgenţă ar putea aduce Spania într-o stare de haos sanitar şi economic".

"Nu putem susţine prelungirea stării de urgenţă", a declarat liderul PP, Pablo Casado, în timpul unui interviu televizat. "Atunci când şeful guvernului spune că (...) suntem într-o fază de descreştere (a numărului de cazuri), aceasta nu pare compatibil cu a continua să li se ceară spaniolilor măsuri extraordinare împotriva drepturilor şi libertăţilor lor (...). Aceasta nu are sens", a spus Casado.

Cu toate acestea, Sanchez, care guvernează împreună cu stânga radicală Podemos, a reunit o majoritate efemeră pentru a putea ajunge la putere şi ar putea să o reunească din nou pentru a vota măsura.

Starea de urgenţă permite nu doar impunerea izolării pentru populaţie pentru a stăvili pandemia, ci este fundamentul juridic pentru măsuri precum facilitarea şomajului parţial şi interzicerea disponibilizărilor, măsuri adoptate pentru a evita ruinarea populaţiei, a subliniat Abalos.

"Pe lângă un vast sprijin din partea populaţiei (...), starea de urgenţă funcţionează şi, în calitate de ministru al sănătăţii, trebuie să vă spun că mai bine e să nu facem experienţe care ne-ar putea duce la haos", a subliniat colegul său Salvador Illa.

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore 164 de morţi de COVID-19, acelaşi număr ca şi în urmă cu o zi, după ce înregistrase 950 de morţi pe zi la începutul lui aprilie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...