Coronavirus: Starea de urgenţă ar putea fi ridicată după 17 mai, susţin oficiali din Republica Cehă

Coronavirus: Starea de urgenţă ar putea fi ridicată după 17 mai, susţin oficiali din Republica Cehă

Starea de urgenţă pentru combaterea coronavirusului din Republica Cehă s-ar putea încheia după 17 mai şi ţara ar putea relaxa obligaţia de a purta măşti, informează duminică agenţia de ştiri CTK, citând oficiali guvernamentali de top, relatează DPA.

"Din punctul meu de vedere, după 17 mai starea de urgenţă ar putea lua sfârşit", a declarat vicepremierul Jan Hamacek pentru CNN Prima News, preluată de CTK.

Între timp, prim-ministrul Andrej Babis a declarat pentru acelaşi post că guvernul de coaliţie a ajuns la un acord că nu este nevoie să solicite Camerei Deputaţilor o extindere a stării de urgenţă.

Starea de urgenţă permite guvernului, printre altele, să menţină o interdicţie de intrare pe teritoriul ţării pentru străini şi să procure bunuri medicale fără licitaţii.

Guvernul ar putea, de asemenea, să ia în considerare relaxarea obligaţiei de a purta măşti faciale, impunând obligativitatea lor numai în spaţiile închise, dar opinia experţilor va fi decisivă în luarea unei decizii, a spus Hamacek.

Problema urmează a fi discutată în cadrul şedinţei guvernului de luni, potrivit DPA.

Guvernul ceh a relaxat semnificativ restricţiile pentru combaterea coronavirusului în ultimele săptămâni, în contextul în care rata infectărilor a rămas la un nivel scăzut.

Cetăţenilor li se permite acum să călătorească peste hotare şi cele mai multe magazine s-au redeschis. De luni, instituţiile culturale îşi vor putea deschide porţile pentru cel mult 100 de persane în acelaşi timp. Nunţile, evenimentele sportive şi serviciile religioase cu până la 100 de participanţi vor fi şi ele permise.

Până sâmbătă, Republica Cehă a înregistrat 8.905 de cazuri de noul coronavirus confirmate şi 276 de decese legate de afecţiunea respiratorie. Sâmbătă au fost raportate numai 18 cazuri noi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

2 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

3 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…

4 Să rămână scris / Trump va câștiga mai categoric decât în 2016!

5 Din culisele cluburilor de noapte. Aceleași tehnici se folosesc și-n România