Coronavirus: The Lancet se distanţează de studiul controversat cu privire la efectele negative ale hidroxiclorochinei

Coronavirus: The Lancet se distanţează de studiul controversat cu privire la efectele negative ale hidroxiclorochinei

Prestigioasa revistă medicală The Lancet s-a distanţat de studiul controversat şi foarte criticat pe care l-a publicat cu privire la hidroxiclorochină şi a recunoscut într-un avertisment formal că asupra subiectului acestui studiu planează "întrebări importante", transmite miercuri AFP.

Prin urmare, The Lancet doreşte să-şi "alerteze cititorii cu privire la faptul că în atenţia sa au fost ridicate obiecţii ştiinţifice serioase" cu privire la acest studiu, care este în prezent obiectul unui audit iniţiat de autorii săi, conform mesajului publicat de prestigioasa revistă.

Acest avertisment a fost publicat marţi seară sub forma unei "expresii de îngrijorare", declaraţie formală publicată de obicei de astfel de reviste ştiinţifice atunci când doresc să semnaleze că un anumit studiu ridică o serie de probleme.

Chiar dacă o astfel de "expresie de îngrijorare" nu are aceleaşi consecinţe ca retractarea studiului, ea este de natură să ridice semne de întrebare cu privire la anumite lucrări ştiinţifice.

Publicarea studiului în cauză a avut efecte imediate în întreaga lume, ducând la întreruperea studiilor clinice desfăşurate în diverse părţi ale lumii asupra hidroxiclorochinei, pentru că ajungea la concluzia că acest medicament folosit de foarte mult timp împotriva malariei nu este benefic pentru bolnavii de COVID-19 spitalizaţi şi că ar putea chiar să le facă rău.

Publicat la 22 mai, studiul se bazează pe datele a aproximativ 96.000 de pacienţi spitalizaţi în perioada decembrie - aprilie în 671 de spitale şi compară starea de sănătate a celor care au primit tratamentul cu hidroxiclorochină cu a celor care nu au primit acest tratament.

Imediat după apariţia sa, numeroşi cercetători din întreaga lume şi-au exprimat îndoielile cu privire la studiu, printre aceştia numărându-se chiar şi oameni de ştiinţă care aveau deja o poziţie sceptică faţă de folosirea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19.

Într-o scrisoare deschisă publicată la 28 mai, zeci de oameni de ştiinţă au subliniat că analiza minuţioasă a acestui studiu publicat de Lancet "a ridicat îngrijorări cu privire la metodologia şi integritatea datelor folosite în studiu".

Aceste date provin de la Surgisphere, care se prezintă ca o societate de analiză a datelor din domeniul sănătăţii, cu sediul în SUA.

Studiul a fost atacat cu virulenţă şi de către apărătorii hidroxiclorochinei, unul dintre cei mai proeminenţi fiind cercetătorul francez Didier Raoult. După ce deja a calificat acest studiu drept "dezordonat", el a estimat că a fost realizat de cercetători "leneşi, necinstiţi şi stângaci", într-un clip postat online marţi.

Printre semnatarii scrisorii deschise se numără medici, statisticieni şi oameni de ştiinţă din întreaga lume, de la instituţii de prestigiu precum Harvard, Imperial College of London sau Oxford.

Publicarea acestui studiu în revista The Lancet a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să suspende "temporar", din prudenţă, includerea de noi pacienţi în testele clinice cu hidroxiclorochină desfăşurate de partenerii săi în mai multe ţări. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”