Coronavirus: Ucraina îi cere ajutor lui Elon Musk pentru a se dota cu ventilatoare pentru bolnavii de COVID-19

Coronavirus: Ucraina îi cere ajutor lui Elon Musk pentru a se dota cu ventilatoare pentru bolnavii de COVID-19

Ucraina a răspuns favorabil prin Twitter ofertei de ajutor a miliardarului american Elon Musk, directorul-executiv al Tesla Inc, care propusese în această săptămână să doneze aparate de ventilat mecanic indispensabile în lupta împotriva coronavirusului tuturor celor care au nevoie de ele, potrivit Reuters şi AFP.

"Avem ventilatoare pentru respiraţie artificială" disponibile şi suntem pregătiţi să "le livrăm spitalelor din lume" gratuit cu condiţia ca ele să fie furnizate pacienţilor şi nu plasate într-un depozit, anunţase marţi pe Twitter patronul Tesla Inc şi al SpaceX.

"Dragă Elon, Ucraina este a doua ţară ca mărime în Europa, cu o populaţie de aproape 40 de milioane de cetăţeni", a scris ambasada ucraineană la Washington într-un mesaj pe Twitter miercuri seara.


"Situaţia pandemică în Ucraina se apropie de apogeul său, aprilie va fi cea mai dură lună. Oamenii în spitale au nevoie de aparate de ventilat mecanic. Suntem gata să cooperăm! Diakuiemo!" (Mulţumim, în limba ucraineană), se menţionează în textul ambasadei.

Fostul ministru al sănătăţii, Ulana Suprun, i se adresase lui Musk încă de marţi pe Twitter. "Ucraina are într-adevăr nevoie acută de ventilatoare. Vă rog, ajutaţi-ne!", scrie ea.

Nu există un răspuns imediat din partea lui Musk sau din partea Tesla la aceste apeluri, notează Reuters.

Guvernele din lumea întreagă, inclusiv SUA, unde Tesla îşi are sediul, se zbat pentru a obţine suficiente dispozitive de acest tip, în timp ce pacienţi cu boli pulmonare cauzate de coronavirus supraaglomerează spitalele.

Până joi dimineaţă, Ucraina înregistra 809 cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 20 de decese. Aceasta este una dintre cele mai sărace ţări din Europa şi cheltuielile sale pentru sănătate reprezintă o mică parte din ceea ce alocă ţările occidentale.

Ucraina are un sistem de sănătate publică foarte fragil şi nu dispune decât de 3.900 de aparate de ventilat mecanic în unităţile sale de terapie intensive raportate la aproape 40 de milioane de locuitori, faţă de 25.000 în Germania, de două ori mai populată.

Unii dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina au intervenit pentru a cumpăra ventilatoare mecanice din străinătate, ca răspuns la un apel urgent al spitalelor către preşedintele Volodimir Zelenski.

Conglomeratul de stat Ukroboronprom, reprezentativ în domeniul apărării, realizează o iniţiativă vizând stimularea producţiei naţionale de astfel de dispozitive pe baza unei tehnologii dezvoltate în perioada sovietică.

Cu o săptămână mai devreme, Musk declarase că Tesla a cumpărat ventilatoare din China pentru spitalele din SUA şi că o fabrică Tesla din New York va începe să producă aparate similare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom