Coronavirus: Un nou studiu în Franţa despre hidroxiclorochină şi noi controverse

Coronavirus: Un nou studiu în Franţa despre hidroxiclorochină şi noi controverse

Institutul de cercetare al profesorului francez Didier Raoult a publicat un rezumat al unui nou studiu în care susţine eficacitatea hidroxiclorochinei în tratarea bolnavilor de COVID-19, a cărui metodologie a stârnit noi critici din partea lumii medicale, relatează vineri AFP.

''Hidroxiclorichina (substanţă derivată din clorochina folosită pentru tratarea malariei) asociată cu (antibioticul) azitromicină, administrată imediat după diagnostic, este un tratament fără riscuri şi eficient împotriva COVID-19'', se arată în concluzia rezumatului.

Studiul a fost prezentat joi şi preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a vizitat institutul profesorului Raoult, specializat în boli infecţioase.

În cadrul acestei cercetări, 1.061 de pacienţi testaţi pozitiv pentru noul coronavirus au primit acest tratament timp de cel puţin trei zile. După zece zile, mai mult de nouă din zece pacienţi (91,7%) aveau o încărcătură virală nulă, adică în probele lor nu mai exista coronavirusul, şi în total cinci persoane (0,5%) au decedat, acestea din urmă având vârste între 74 şi 95 de ani.

Acest procent al deceselor este semnificativ mai mic decât cel al pacienţilor cărora li s-au administrat alte forme de tratament, se mai menţionează în rezumatul studiului, care mai susţine că ''nu a fost observată nicio toxicitate cardiacă''.

Profesorul Raoult a mai publicat studii despre eficacitatea acestui tratament, dar şi-a atras criticile unor alţi medici care i-au reproşat în special eşantionul mic de pacienţi testaţi.

De data aceasta, mai mulţi cercetători au salutat numărul important al pacienţilor incluşi în analiză, dar atrag atenţia că, dat fiind modul în care a fost realizat studiul, nimic nu ne permite să considerăm că acest tratament ''evită agravarea simptomelor şi împiedică persistenţa virusului şi contagiozităţii'', contrar celor susţinute în concluziile studiului care nu a fost încă publicat în varianta integrală.

''În absenţa unui grup comparativ (grup martor care să primească un placebo) este extrem de dificil de stabilit dacă tratamentul este sau nu eficient'', explică Arnaud Fontanet, epidemiolog la Institutul Pasteur şi membru al consiliului ştiinţific asupra COVID-19.

''Aceste rezultate sunt pur şi simplu nule şi neavenite, nu aduc nimic nou despre eficacitatea tratamentului'', afirmă indignată Catherine Hill, de asemenea epidemiolog, care la rândul ei sesizează absenţa grupului martor şi faptul că, potrivit datelor publice disponibile, cel puţin 85% dintre bolnavii de COVID-19 se vindecă spontan fără niciun tratament.

Folosirea hidroxiclorochinei ca tratament împotriva noului coronavirus se află în centrul unei dezbateri mondiale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus această substanţă activă pe lista sa cu tratamentele experimentale prioritare şi ea este testată în mai multe ţări europene în cadrul proiectului denumit ''Discovery''.

Compania farmaceutică franceză Sanofi a început distribuirea prin donaţie a 100 de milioane de doze de Plaquenil (medicament pe bază de hidroxiclorochină) către 50 de ţări, printre care şi Spania, potrivit agenţiei EFE. Această companie atrage totuşi atenţia că medicamentul are efecte secundare serioase şi ''testele clinice actuale sunt insuficiente pentru a trage concluzii asupra eficacităţii clinice şi siguranţei în utilizare''.

La rândul ei, Agenţia franceză a medicamentului (ANSM) a avertizat vineri asupra efectelor secundare, în special a celor de natură cardiacă, semnalate în cazul bolnavilor de COVID-19 trataţi cu hidroxiclorochină. Este vorba despre ''tulburări de conducţie'', o anomalie electrică vizibilă la electrocardiogramă care poate conduce la tulburări de ritm cardiac şi chiar la deces. Este un efect secundar cunoscut al hidroxiclorochinei, dar care pare să fie amplificat în cazul pacienţilor COVID-19, ei având un deficit de potasiu, element esenţial pentru contracţia muşchilor şi mai ales a muşchiului inimii, notează ANSM. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee

5 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…