Coronavirus: Ungaria a înlocuit starea de urgenţă cu urgenţa sanitară

Coronavirus: Ungaria a înlocuit starea de urgenţă cu urgenţa sanitară

Premierul ungar Viktor Orban a semnat miercuri seară decretul prin care în Ungaria încetează starea de urgenţă pentru combaterea epidemiei COVID-19, transmite agenţia DPA.

Starea de urgenţă a fost instituită pe 11 martie, iar pe 30 martie Viktor Orban a obţinut din partea parlamentului dreptul ca în cadrul acestei măsuri să legifereze prin ordonanţe şi să prelungească starea de urgenţă fără acordul legislativului, ceea ce a stârnit critici din partea opoziţiei şi a Bruxelles-ului. Printre prevederile decretului de instituire a stării de urgenţă s-a numărat şi sancţionarea cu până la cinci ani de închisoare a difuzării de ''ştiri false'' şi a faptelor care ''zădărnicesc sau îngreunează'' combaterea coronavirusului.

După decretul de încetare a stării de urgenţă, Viktor Orban a semnat un alt decret prin care aceasta este înlocuită cu urgenţa sanitară, în virtutea căreia şeful executivului îşi menţine unele prerogative excepţionale.

Conform regulilor din noua măsură, valabile pentru trei luni, purtarea măştii este obligatorie în transportul public şi în magazine, personalul cafenelelor şi restaurantelor trebuie de asemenea să poarte mască, iar evenimentele publice cu mai mult de 500 de participanţi rămân interzise.

Conform legii privind urgenţa sanitară votată marţi de parlamentul de la Budapesta, aceasta poate fi instituită pentru o perioadă de şase luni, dar guvernul o poate prelungi fără acordul legislativului.

De la începutul epidemiei Ungaria a înregistrat 4.079 de cazuri de COVID-19, dintre care 568 de decese, conform bilanţului publicat joi de koronavirus.gov.hu, citat de MTI. Până în prezent s-au vindecat 2.564 de pacienţi şi numărul cazurilor active este de 947, dintre care 15 pacienţi sunt ventilaţi mecanic. Aproape jumătate din îmbolnăviri, respectiv 1.934, s-au înregistrat în capitala Budapesta.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

4 Foarte interesante amănunte! / Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii trag după ținte false și se omoară între ei

5 Profesorul Vlad Ciurea / Creierul are cinci dușmani!