Coronavirus: Ungaria va ajuta Slovacia să examineze loturile de vaccin Sputnik V

Coronavirus: Ungaria va ajuta Slovacia să examineze loturile de vaccin Sputnik V

Autoritatea de reglementare sanitară a Ungariei va ajuta Slovacia să examineze dozele de vaccin Sputnik V achiziţionate din Rusia, în urma unei dispute dintre aceste două ţări din urmă privind conformitatea unui lot de vaccinuri Sputnik V cumpărat de guvernul slovac, relatează Reuters.

Anunţul a fost făcut de ministrul slovac de finanţe, fostul premier Igor Matovic, în urma unei discuţii avute la Budapesta cu ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

Igor Matovic susţine în continuare achiziţia vaccinului rusesc, deşi decizia sa de a cumpăra acest vaccin în pofida opoziţiei altor membri ai coaliţiei pe care a condus-o a generat o criză guvernamentală care în cele din urmă l-a costat postul de premier.

Controversa a fost amplificată săptămâna aceasta de refuzul agenţiei slovace însărcinate cu autorizarea medicamentelor de a autoriza folosirea unui lot de 200.000 de vaccinuri Sputnik V, motivând că are îndoieli asupra compoziţiei serului din acel lot şi că nu dispune de date suficiente pentru a stabili conformitatea acestuia.

În replică, Rusia a acuzat guvernul slovac că a testat vaccinul Sputnik V într-un laborator care nu avea certificarea necesară, încălcând astfel contractul, şi că declaraţiile autorităţii sanitare slovace despre neconformitatea vaccinului rusesc sunt ''fake news'' şi ''un act de sabotaj''.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care deţine patentul vaccinului, a asigurat că ''toate loturile Sputnik V au aceeaşi calitate şi sunt supuse unui control de calitate riguros''. Acest fond a cerut guvernului slovac să trimită doze de vaccin pentru teste suplimentare într-un laborator certificat al Uniunii Europene şi de asemenea să returneze Rusiei dozele de vaccin Sputnik V primite. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...