Coronavirus: Ungaria va ajuta Slovacia să examineze loturile de vaccin Sputnik V

Coronavirus: Ungaria va ajuta Slovacia să examineze loturile de vaccin Sputnik V

Autoritatea de reglementare sanitară a Ungariei va ajuta Slovacia să examineze dozele de vaccin Sputnik V achiziţionate din Rusia, în urma unei dispute dintre aceste două ţări din urmă privind conformitatea unui lot de vaccinuri Sputnik V cumpărat de guvernul slovac, relatează Reuters.

Anunţul a fost făcut de ministrul slovac de finanţe, fostul premier Igor Matovic, în urma unei discuţii avute la Budapesta cu ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

Igor Matovic susţine în continuare achiziţia vaccinului rusesc, deşi decizia sa de a cumpăra acest vaccin în pofida opoziţiei altor membri ai coaliţiei pe care a condus-o a generat o criză guvernamentală care în cele din urmă l-a costat postul de premier.

Controversa a fost amplificată săptămâna aceasta de refuzul agenţiei slovace însărcinate cu autorizarea medicamentelor de a autoriza folosirea unui lot de 200.000 de vaccinuri Sputnik V, motivând că are îndoieli asupra compoziţiei serului din acel lot şi că nu dispune de date suficiente pentru a stabili conformitatea acestuia.

În replică, Rusia a acuzat guvernul slovac că a testat vaccinul Sputnik V într-un laborator care nu avea certificarea necesară, încălcând astfel contractul, şi că declaraţiile autorităţii sanitare slovace despre neconformitatea vaccinului rusesc sunt ''fake news'' şi ''un act de sabotaj''.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care deţine patentul vaccinului, a asigurat că ''toate loturile Sputnik V au aceeaşi calitate şi sunt supuse unui control de calitate riguros''. Acest fond a cerut guvernului slovac să trimită doze de vaccin pentru teste suplimentare într-un laborator certificat al Uniunii Europene şi de asemenea să returneze Rusiei dozele de vaccin Sputnik V primite. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

3 Foarte interesante amănunte!

4 Grangurul PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA, după ce a fost săltat și dus la audieri, duminică seară, într-un dosar de corupție

5 Andreea Tonciu și-a luat mașină de 200.000 de euro: „Sunt femeie și nu trebuie să muncesc atât de mult”