Coronavirus: Vaccinarea cu două doze Sinovac, urmată de booster Pfizer, puţin eficientă împotriva Omicron (studiu)

Coronavirus: Vaccinarea cu două doze Sinovac, urmată de booster Pfizer, puţin eficientă împotriva Omicron (studiu)

Vaccinul în două doze produs de compania chineză Sinovac, urmat de o inoculare cu doză booster de la Pfizer/BioNTech, produce un răspuns imunitar mai redus împotriva variantei Omicron prin comparaţie cu alte variante ale noului coronavirus, conform concluziilor unui nou studiu, transmite vineri Reuters.

Studiul, care nu a fost încă verificat de alţi membri ai comunităţii ştiinţifice (sistemul "peer-review"), a fost realizat de cercetători de la Universitatea Yale cu ajutorul Ministerului Sănătăţii din Republica Dominicană şi al altor instituţii.

Inocularea cu schema completă de două vaccinuri Sinovac, urmată de un booster de la Pfizer produce un răspuns imunitar similar cu cel rezultat după două doze ale unui vaccin mARN, conform studiului. Nivelul anticorpilor împotriva variantei Omicron a fost de 6,3 ori mai mic prin comparaţie cu nivelul înregistrat împotriva variantei iniţiale a noului coronavirus şi respectiv de 2,7 ori mai redus prin comparaţie cu varianta Delta.

Akiko Iwasaki, unul dintre autorii studiului, a susţinut pe Twitter că persoanele vaccinate schema completă CoronaVac ar putea avea nevoie de două doze booster suplimentare pentru a ajunge la nivelul de protecţie necesar împotriva variantei Omicron, mai semnalează Reuters.

Vaccinarea cu doar două doze de la Sinovac nu a arătat vreo neutralizare detectabilă împotriva Omicron, conform studiului realizat pe mostre de plasmă de la 101 participanţi din Republica Dominicană.

Un studiu din Hong Kong, publicat săptămâna trecută, a arătat că nici chiar trei doze din vaccinul Sinovac nu asigură un răspuns imunitar suficient împotriva Omicron şi că a fost necesară folosirea unui booster Pfizer-BioNTech pentru a se ajunge la "niveluri protectoare".

Vaccinurile CoronaVac, de la Sinovac şi respectiv BBIBP-CorV, produs de compania farmaceutică chineză de stat Sinopharm, sunt cele mai folosite vaccinuri din China şi principalele vaccinuri exportate de Beijing, mai notează Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”