Coronavirus: Vaccinul pentru America Latină, prevăzut pentru primul trimestru din 2021 (Mexic)

Coronavirus: Vaccinul pentru America Latină, prevăzut pentru primul trimestru din 2021 (Mexic)

Vaccinul dezvoltat de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca şi care urmează să fie produs în Argentina şi Mexic având ca destinaţie ţările din America Latină (cu excepţia Braziliei) ar trebui să fie gata în primul trimestru din 2021, a anunţat joi preşedintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, relatează AFP.

"Scurtăm procesul (...), dar ne aşteptăm să avem rezultate până la sfârşitul lunii noiembrie (...) şi să începem fabricarea pentru a avea vaccinul disponibil din primul trimestru al anului viitor", a spus liderul în cadrul unei conferinţe de presă.

Argentina şi Mexic vor gestiona producţia şi distribuţia în America Latină a viitorului vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat în colaborare de laboratorul AstraZeneca şi Universitatea Oxford, cu finanţare de la Fundaţia Carlos Slim. Brazilia nu este vizată, deoarece a încheiat un acord separat.

Preşedintele López Obrador a dat asigurări că vaccinul va fi ''universal şi gratuit'' în Mexic. ''Toţi mexicanii vor avea acces la vaccin. Cei mai nevoiaşi nu trebuie să îşi facă griji", a declarat preşedintele de stânga.

"Ideea nu este de a face profit, ci de a garanta accesul în America Latină", a declarat şeful diplomaţiei mexicane, Marcelo Ebrard, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Ebrard urmează să prezideze o reuniune virtuală a Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) pentru a prezenta acordul privind vaccinul şi distribuţia acestuia în regiune, a precizat acest organism pe Twitter.

Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, a anunţat miercuri că Argentina şi Mexic vor produce şi distribui în ţările Americii Latine, cu excepţia Braziliei, viitorul vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat în comun de laboratorul AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

''Laboratorul AstraZeneca a semnat un acord cu Fundaţia Slim pentru a produce între 150 şi 200 milioane de vaccinuri destinate întregii Americi Latine, cu excepţia Braziliei, ce vor fi disponibile pentru primul semestru din 2021 şi vor fi repartizate în mod echitabil între ţări, la cererea guvernelor', a declarat Fernandez într-o conferinţă de presă. ''Producţia latino-americană va fi asigurată de Argentina şi Mexic, iar acest lucru va permite un acces rapid şi eficace pentru toate ţările din regiune'', a afirmat el în urma unei întâlniri între preşedintele Fernandez şi reprezentanţii la Buenos Aires ai AstraZeneca şi ai societăţii de biotehnologie mAbxience.

''În Argentina, AstraZeneca a ales laboratorul Masayans, care va produce reactivul vaccinului (...) Mexicul va fi responsabil cu ambalarea vaccinului şi finalizarea procesului de producţie'', a explicat miercuri Fernandez. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?