Coronavirus: Varianta Delta, cu 60% mai contagioasă, potrivit autorităţilor sanitare britanice

Coronavirus: Varianta Delta, cu 60% mai contagioasă, potrivit autorităţilor sanitare britanice

Varianta Delta a noului coronavirus, dominantă în prezent în Marea Britanie, este cu 60% mai contagioasă în comparaţie cu varianta Alfa, anterior cea mai frecventă în ţară, potrivit unui studiu publicat vineri, la trei zile după anunţarea deciziei Guvernului britanic de a ridica ultimele restricţii, informează AFP.

Ministrul Sănătăţii Matt Hancock a menţionat recent o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare a variantei Delta în comparaţie cu varianta Alfa.

Conform studiului realizat de autorităţile sanitare britanice (Public Health England), 42.323 de cazuri (faţă de 29.892 în urmă cu o săptămână) ale acestei variante, identificată pentru prima dată în luna aprilie în India, au fost depistate în Regatul Unit, unde este prezentă la peste 90% dintre cazurile noi de infectare.

Cu toate acestea, Public Health England a calificat drept ''încurajator'' faptul că această creştere nu este însoţită, în aceleaşi proporţii, de o înmulţire a cazurilor de spitalizare. O mie de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus se află în prezent în spitalele britanice.

''Datele indică faptul că programul de vaccinare continuă să atenueze impactul acestei variante'' asupra populaţiilor cu un număr mare de persoane care au primit două doze de vaccin, a subliniat instituţia citată.

''Cea mai bună apărare a noastră'', vaccinarea, ''reduce riscul bolilor grave, însă nu le elimină'', a subliniat Jenny Harries, care ocupă funcţia de director executiv al Agenţiei britanică pentru Securitate Sanitară.

Regatul Unit, cea mai afectată ţară europeană, cu aproape 128.000 de decese, a lansat o campanie de vaccinare în masă, care a permis administrarea a două doze la peste 77% dintre persoanele adulte în şase luni.

După un îndelungat lockdown hibernal, Guvernul a ridicat treptat restricţiile antiepidemice. Însă eliminarea ultimelor restricţii, prevăzută pentru 21 iunie, este ameninţată de creşterea recentă a numărului de contagieri, cu 6.000 sau chiar 7.000 de cazuri noi pe zi.

Potrivit cotidianului The Times, guvernul lui Boris Johnson ar lua în calcul în prezent reportarea acestei date cu patru săptămâni. Anunţarea acestei decizii este aşteptată luni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia