Coronavirus/Brazilia: Fost director din Ministerul Sănătăţii, arestat pentru mărturie mincinoasă în faţa Comisiei de Anchetă

Coronavirus/Brazilia: Fost director din Ministerul Sănătăţii, arestat pentru mărturie mincinoasă în faţa Comisiei de Anchetă

Un fost director din cadrul Ministerului Sănătăţii brazilian a fost arestat miercuri în capitala Brasilia pentru ''sperjur'' în timp ce depunea mărturie în faţa Comisiei senatoriale, însărcinată să ancheteze asupra gestionării pandemiei de COVID-19 de către guvernul lui Jair Bolsonaro, informează joi AFP.

Senatorul Omar Aziz, care prezidează Comisia de Anchetă Parlamentară (CPI), a ordonat arestarea fostului director pentru logistică al ministerului, Roberto Dias.

"Minte de dimineaţă, i-am dat ocazia (să spună adevărul), i-am cerut-o de mai multe ori", a declarat Aziz. "Nu accept ca CPI să devină o farsă. Avem peste 527.000 de morţi în această pandemie şi tipii fac afaceri cu vaccinurile", a acuzat el.

Este pentru prima dată când este luată o astfel de decizie de la începutul lucrărilor CPI, în urmă cu două luni. Fostul funcţionar va fi deferit justiţiei.

Roberto Dias a fost demis din funcţia sa la sfârşitul lui iunie, în urma acuzaţiilor conform cărora el ar fi cerut mită de un dolar pe doză de vaccin de la reprezentantul unei societăţi ce negocia cu guvernul brazilian vânzarea a 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca.

Suspiciunile au apărut după declaraţii ale reprezentantului societăţii, Luiz Dominguetti, care a depus mărturie săptămâna trecută în faţa CPI.

Roberto Dias a negat că a negociat vreo mită şi a afirmat că întâlnirea cu Dominguetti a fost întâmplătoare, în pofida unei serii de informaţii aflate în posesia senatorilor care contrazic această versiune.

De asemenea, el a dezminţit că a făcut presiune asupra unui subordonat pentru ca aceasta să semneze un contract pentru achiziţionarea de doze de vaccin indian Covaxin, un scandal care îl vizează şi pe preşedintele Jair Bolsonaro.

Şeful statului face obiectul unei anchete preliminare în acest dosar, suspectat că a închis ochii la suspiciuni privind acte de corupţie raportate de un funcţionar al Ministerului Sănătăţii.

Preşedintele de extremă dreapta face de asemenea obiectul unei noi cereri de destituire, pentru negarea amplorii pandemiei, a discursului său anti-lockdown sau a întârzierilor din achiziţionarea de vaccinuri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria