Coronavirus/Coreea de Nord: Comemorarea lui Kim Ir Sen, aparent mai puţin fastuoasă decât de obicei

Coronavirus/Coreea de Nord: Comemorarea lui Kim Ir Sen, aparent mai puţin fastuoasă decât de obicei

Coronavirusul şi-a pus amprenta şi asupra aniversării naşterii fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Ir Sen, sărbătorit miercuri cu mai puţin fast decât de obicei, în contextul măsurilor stricte adoptate de Phenian pentru a limita răspândirea epidemiei, relatează joi Yonhap şi Kyodo.

Bunicul actualului lider nord-coreean Kim Jong Un s-a născut pe 15 aprilie 1912, iar 15 aprilie este cea mai importantă dată din calendarul politic nord-coreean, fiind cunoscută şi ca Ziua Soarelui.

Acum însă Phenianul a impus măsuri drastice anti-pandemie, închizând frontierele şi punându-i temporar în carantină pe locuitori, inclusiv sute de străini, cu toate că insistă că nu a înregistrat niciun caz de infectare.

Nord-coreenii au depus flori la monumentul de pe Dealul Mansu, de unde statui gigantice de bronz reprezentându-l pe Kim Ir Sen şi succesorul său Kim Jong Il veghează asupra capitalei, dar numărul celor veniţi să-şi aducă omagiile a fost mult mai mic comparativ cu detaşamentele de sute de oameni ai muncii văzute cu alte ocazii, fapt ilustrat şi de cantitatea de flori strânse la baza statuilor.

Altădată, aveau loc ample festivităţi, cum au fost paradele militare din 2012 şi 2017, când Coreea de Nord şi-a prezentat lumii redutabilul arsenal.

Marţi, Phenianul a lansat rachete de croazieră în Marea Japoniei, gest calificat de analişti drept o demonstraţie a arsenalului său, dar media de stat nu au relatat a doua zi despre aceste teste, aşa cum făceau de obicei.

De asemenea, RPDC a anulat de această dată o serie de evenimente comemorative anuale, între care maratonul de la Phenian, care este de regulă principala atracţie turistică aducătoare de bani din Coreea de Nord. Mai mult, media de stat nu au făcut nicio referire la festivalul Kimilsungia, o expoziţie anuală având ca vedetă o specie de orhidee violet numite după Kim Ir Sen, care a decedat în 1994, dar oficial este considerat în continuare Eternul Preşedinte.

În egală măsură, media nord-coreene nu au relatat joi despre vizita lui Kim Jong Un la palatul Kumsusan din Phenian, unde se află trupurile îmbălsămate ale tatălui şi bunicului său, în condiţiile în care în fiecare an presa de stat mediatiza această vizită. Unii analişti afirmă că de această dată este posibil ca vizita să nu fi avut loc, pe fondul preocupărilor legate de pandemie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”