Coronavirus/Situația începe să se agraveze în Spania: 10 morți, 39 de cazuri de îmbolnăvire la o înmormântare

Coronavirus/Situația începe să se agraveze în Spania: 10 morți, 39 de cazuri de îmbolnăvire la o înmormântare

Autoritățile spaniole din sănătate au confirmat sâmbătă moartea a încă doi pacienți infectați cu noul coronavirus, astfel că bilanțul deceselor din această țară unde există a doua cea mai mare comunitate de români din Europa a ajuns acum la 10 decese. Este vorba despre doi bărbați în vârstă de 91, respectiv 90 de ani, care sufereau și de alte afecțiuni cronice.

În total, 525 persoane în Spania au avut testul pozitiv pentru noul coronavirus. 30 dintre acestea sunt considerate vindecate, iar 9 sunt încă în stare critică sau gravă.

Coronavirus la înmormântare

Pe de altă parte, zone întregi ale unui mic cartier din provincia La Rioja, Spania, au intrat în carantină, măsură luată pentru prevenirea răspândirii coronavirusului după o înmormântare ținută în Vitoria, scrie Mediafax, care citează expansion.com.

Fernando Simón, director al Centrului de Sănătate pentru Situații de Urgență, a explicat într-o conferință de presă, în care a prezentat situația privind COVID-19 în Spania, că acestea sunt „măsuri dificile și drastice”, însă necesare, pentru că este vorba de un risc mare având în vedere că grupul acelor persoane au avut „contact foarte apropiat”.

Oficialul spaniol a adăugat că guvernul regional deja început să pregătească măsurile necesare pentru ca acei oameni să poată începe carantina.

„Măsuri drastice au fost luate în La Rioja, sunt dificile, însă au avut curajul să facă ceea ce este necesar”, a spus Simón, care a mai precizat că cele 39 de cazuri raportate până acum în La Rioja indică un risc mai mare de răspândire într-o regiune cu populație redusă.

Potrivit ziarului El Pais, înmormântarea care a avut loc în urmă cu două săptămâni în Vitoria a devenit cel mai mare focar de răspândire a noului coronavirus înregistrat până acum în Spania.

Este vorba despre 39 de persoane care locuiesc în orașele Haro și Casalarreina din provincia La Rioja și cel puțin alte 25 din provincia Alava.

În Haro, poliția a intervenit pentru a se asigura că sunt respectate măsurile de izolare.

Specialiștii au explicat că este mai ușor ca virusul să fie răspândit la o înmormântare, având în vedere că oamenii care se adună au contact direct unii cu alții.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”