Coronavirusul a ajuns la New York în februarie, din Europa, potrivit unor cercetători

Coronavirusul a ajuns la New York în februarie, din Europa, potrivit unor cercetători

Noul coronavirus a început să se răspândească la New York în luna februarie, înainte de începerea testelor de depistare în masă, iar tulpina pare să fi venit din Europa, a anunţat o echipă de geneticieni, transmite AFP.

Reconstituirea lanţului de transmitere a virusului responsabil de pandemia de COVID-19 ar fi utilă pentru conturarea răspunsului autorităţilor la viitoare epidemii, spun cercetătorii.

'Este interesant că, în acest stadiu, majoritatea (cazurilor) par să fi venit din Europa, ceea ce se explică, fără îndoială, prin faptul că noi am suspendat zborurile dinspre China', a declarat pentru AFP Adriana Heguy, genetician la Universitate New York şi responsabilă a studiului.

Oamenii de ştiinţă au realizat secvenţierea virusurilor din 75 de eşantioane prelevate din cavităţile nazale ale pacienţilor din trei spitale newyorkeze.

Toate virusurile suferă mutaţii permanente prin replicare, iar fiecare ciclu provoacă mici erori, care le permit cercetătorilor să reconstituie un fel de 'arbore genealogic' pentru a stabili itinerariul virusului.

Primul pacient analizat nu călătorise în străinătate, prin urmare a fost contaminat în comunitate.

'Observând modificările specifice din virusul său, am putut spune, cu o mare probabilitate, că venea din Anglia', a declarat cercetătoarea.

Interesul acestor cercetări genetice este şi de ordin clinic, în ideea ca medicii pot ajunge să observe că anumite tulpini provoacă forme mai severe ale bolii COVID-19, care necesită tratamente diferite.

Echipa newyorkeză îşi propune să continue programul de secvenţiere şi să ajungă la 200 eşantioane pe săptămână, pentru a realiza o bibliotecă cu mii de de genomuri. Multe alte centre de cercetare din lume procedează la analize similare şi introduc datele în baze comune. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…