Coronavirusuri înrudite cu SARS infectează circa 66.000 de persoane pe an în Asia de Sud-Est STUDIU

Coronavirusuri înrudite cu SARS infectează circa 66.000 de persoane pe an în Asia de Sud-Est STUDIU

Cercetarea, publicată în jurnalul ştiinţific Nature Communications, susţine că transmiterea virală de la lilieci la om ar fi putut fi "subestimată în mod substanţial", adăugând că o cartografiere a speciilor de lilieci din regiune ar putea ajuta la stabilirea originilor COVID-19, conform Reuters .

Cercetătorii s-au concentrat pe 26 de specii de lilieci despre care se ştie că sunt gazde ale coronavirusurilor asemănătoare SARS dintr-o regiune de 5,1 milioane de kilometri pătraţi, ce se întinde din China până în Asia de Sud-Est şi Asia de Sud. Apoi au încorporat date cu privire la nivelurile de anticorpi în rândul persoanelor care au raportat că au intrat în contact cu lilieci.

Sudul Chinei, nord-estul Myanmarului, Laos şi nordul Vietnamului au fost identificate drept regiunile cu cea mai mare diversitate de specii de lilieci care găzduiesc coronavirusuri înrudite cu SARS (SARS-CoV).

"Estimarea noastră, conform căreia, în medie, 66.000 de persoane sunt infectate cu SARSr-CoVs în fiecare an în Asia de Sud-Est, sugerează că răspândirea SARS-CoV de la lilieci la om este comună în regiune şi, în majoritatea cazurilor, şi nu este detectată de programele de supraveghere şi studiile clinice", au notat cercetătorii.

"Aceste date cu privire la geografia şi amploarea răspândirii pot fi utilizate pentru a viza programe de supraveghere şi prevenţie pentru o potenţială viitoare emergenţă a CoV de la lilieci, se arată în studiu.

COVID-19 este cauzată de tulpina de coronavirus SARS-CoV-2.

Printre autorii studiului se numără Peter Daszak, membru al echipei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care a fost însărcinată cu investigarea originilor COVID-19 şi a vizitat la începutul anului trecut Wuhan, locul în care pandemia a fost identificată pentru prima dată, la sfârşitul anului 2019.

OMS a declarat în iunie că lipsa datelor din China a făcut dificil de determinat momentul şi a modul în care coronavirusul a trecut la populaţia umană.

Un studiu publicat în jurnalul Science la sfârşitul lunii iulie arată că co totuşi comerţul cu animale sălbatice vii rămâne a fost cea mai bună explicaţie pentru originile pandemiei, două răspândiri separate având probabil loc în piaţa de fructe de mare Huanan, unde au fost identificate multe dintre primele cazuri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un roi de drone ucrainene a „măcelărit” o importantă bază aeriană rusă, sediul unui regiment de aviație cu bombardiere Su-34

2 Foarte interesante amănunte!

3 Dezvăluiri de-ți stă mintea-n loc despre Coldea în presa din Albania

4 Știați că Egiptul are peste 20 de escadrile cu 5 tipuri diferite de avioane de luptă?

5 Așa o fi?