Corpul de control al premierului a găsit nereguli la Transelectrica şi filiala Smart

Corpul de control al premierului a găsit nereguli la Transelectrica şi filiala Smart

Corpul de control al premierului a finalizat un control la Transelectrica şi la filiala sa Smart, în urma căruia a descoperit nereguli în ceea ce priveşte majorarea capitalului social, procedura de selecţie a Consiliului de Supraveghere şi Directoratului, precum şi plata de sume prea mari în cazul unor contracte.

Potrivit sintezei raportului, controlul a vizat perioada 1 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2018 şi a fost finalizat la începutul lunii august a acestui an.

Printre principalele concluzii se află faptul că Transelectrica nu a finalizat, până la data controlului, demersurile pentru majorarea capitalului social cu valoarea actualizată a terenurilor pentru care compania a obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate în mod succesiv, încă din anul 2000.

De asemenea, chiar dacă Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat declanşarea procedurii de selecţie a Consiliului de Supraveghere în 2017, membrii acestui for de conducere au primit doar mandate provizorii de atunci până acum, la fel şi cei din Directoratul companiei.

În plus, inspectorii au găsit mai multe contracte încheiate de Transelectrica şi Smart, unde compania de transport al energiei a plătit sume mai mari decât ar fi fost cazul. Alte contracte nu au respectat termenele de finalizare.

Raportul de control a fost finalizat la data de 4 august 2020 şi transmis către prim-ministru (spre informare), Secretariatul General al Guvernului (spre analiză şi valorificare), Ministerul Finanţelor Publice (spre analiză şi valorificare), Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice "Transelectrica" S.A. (spre valorificare), Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport - "Smart" S.A. (spre informare), Curtea de Conturi a României (spre informare). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Voi ați auzit ce-a spus Teodorovici despre cutremurele din Gorj?

2 Anna Lesko, goală în baie și un mesaj misterios...

3 Avea plicuri cu cash și-n lenjeria de pat! / Bani găsiți în casa unei șefe de personal de la un spital județean: 150 900 lei, 41 430 euro, 1350 dolari ș…

4 O cântăreață de la noi a aflat că e „rezerva” când a sunat-o „oficiala”, din întâmplare!

5 Sorana, magnifică la Miami / Cîrstea a spulberat a 4-a jucătoare a lumii! Cec uriaș și salt mare în ierarhia WTA