Costa Rica a recuperat 1.305 de piese de artă precolumbiană din SUA

Costa Rica a recuperat 1.305 de piese de artă precolumbiană din SUA

Costa Rica a recuperat 1.305 de piese de artă precolumbiană, care au părăsit această ţară din America Centrală la sfârşitul secolului al XIX-lea şi au fost expuse la Brooklyn Museum din New York, au anunţat autorităţile, potrivit AFP.


Foto: (c) Mayela Lopez/REUTERS


"Este un proces care a început în 2010, când (muzeul din) Brooklyn ne-a întrebat dacă vrem să recuperăm aceste obiecte, care la momentul respectiv au putut fi luate din cauza lipsei reglementărilor locale" care să le protejeze, a declarat miercuri pentru AFP Wendy Segura, purtătoarea de cuvânt a Muzeului Naţional din Costa Rica, unde vor fi expuse obiectele.

"Ne-am luptat, deoarece au existat multe obstacole, pentru a găsi finanţare şi apoi din cauza pandemiei. Dar am reuşit în cele din urmă", a adăugat ea.


Foto: (c) Mayela Lopez/REUTERS


Aceasta este a doua parte a unei repatrieri care totalizează 2.286 de piese. Prima livrare a avut loc în 2011, când au fost restituite 981 de obiecte.

"Recuperarea acestor piese arheologice echivalează cu recuperarea unor fragmente din trecutul nostru", a declarat ministrul Culturii, Sylvie Duran.

Foto: (c) Mayela Lopez/REUTERS


Antreprenorul american Minor Keith, la originea construcţiei, între 1877 şi 1890, a căii ferate între San José şi provincia Limon, din Caraibe, a adus aceste piese în ţara sa la sfârşitul misiunii sale.

Colecţia include o piatră funerară, "metate" (instrumente de piatră folosite pentru măcinatul cerealelor şi seminţelor), statui, dar şi recipiente, vase şi ustensile de uz casnic.


Foto: (c) Mayela Lopez/REUTERS


Potrivit unui raport al Departamentului SUA pentru Protecţia Patrimoniului, colecţia pe care Minor Keith a adunat-o reunea peste 16.000 de obiecte, ulterior disperate în diverse muzee şi colecţii.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…