Costel Barbu, secretarul general adjunct al Guvernului și unul dintre apropiații premierului Ludovic Orban, a fost audiat miercuri la DNA ca martor în dosarul Unifarm, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

În iunie, procurorii DNA au deschis un dosar penal și l-au pus sub control judiciar pe șeful companiei de stat Unifarm, Eugen Adrian Ionel. Acesta e acuzat că, în martie 2020, ar fi cerut mită 760.000 de euro de la o firmă pentru a facilita achiziția de măști și combinezoane pentru combaterea pandemiei de coronavirus, deși măștile erau neconforme.

E vorba de achiziția Unifarm de la firma BSG Business Select, patronată de Simona Ciulavu, arestată în dosarul privind clanul Sportivilor și condamnată ulterior la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracțional organizat.

Simona Ciulavu este iubita fostului comisar de poliție Petru Pitcovici, arestat în 2012 și condamnat în 2017 la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul DNA “Băneasa” al omului de afaceri Puiu Popoviciu. În 2016, Pitcovici a fost arestat și într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de DIICOT. Ar fi livrat informații dintr-o anchetă de trafic internaţional de droguri și l-ar fi avertizat pe afaceristul Dan Sandu Simion, zis “Dan Chioru”, că era filat.

Costel Barbu este un apropiat al premierului Ludovic Orban și a fost secretar general adjunct al PNL. El a fost numit în decembrie în funcția de secretar general adjunct al guvernului. Barbu a fost condamnat definitiv pentru incompatibilitate în 2015 și a pierdut funcția de primar al comunei Suhaia din Teleorman. Pentru că în 2016 Barbu avea interdicție să candideze, în cursa pentru primărie a intrat soția sa, Polexia, care a și ajuns primăriță. După condamnare, Costel a rămas în primăria comunei pe postul de city manager.

În iulie 2010, Costel Barbu, primar de doi ani al comunei Suhaia, a fost trimis în judecată alături de alte 19 persoane pentru infracţiunile de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii şi ordinii publice şi violare de domiciliu.

Dosarul penal a fost întocmit după ce Barbu, alături de sătenii din Suhaia, au luat cu asalt locuința construită pe malul lacului din localitate a unui om de afaceri. Pentru că afaceristul nu îi mai lăsa pe săteni să pescuiască, primăria l-a dat în judecată și a câștigat dreptul oamenilor de a folosi balta. Ulterior, pe 12 noiembrie 2009, Prefectura a emis un titlu de proprietate, prin care cetăţenii primeau lacul înapoi.

Foto: Costel Barbu (InquamPhotos / Octav Ganea)